El líder del PP, Pablo Casado, creu que la ruptura entre ERC i el PDeCAT al Parlament de Catalunya -i la subsegüent pèrdua de la majoria absoluta independentista- atorga a les formacions constitucionalistes una "oportunitat històrica" que cal aprofitar. Per aquest motiu ha demanat a Ciutadans que presenti una moció de censura contra el president de la Generalitat, Quim Torra, que a més permetrà visibilitzar -ha dit- la posició dels socialistes. La seva proposta, però, xoca amb l´estratègia de Ciutadans, que aquest dimecres ja ha descartat la moció de censura a través del secretari general del partit, José Manuel Villegas, adduint que per fer-la prosperar caldrien 68 vots al Parlament de Catalunya i "els números no donen".

Casado ha fet la petició durant la sessió de control al govern espanyol a Congrés dels Diputats, en una intervenció on ha assegurat que a Espanya no mana el govern espanyol sinó "el senyor Torra". "Ho vam veure l´1 d´octubre amb l´ingonímia per a tots els espanyols i a sobre amb el seu número dos (en referència a José Luís Ábalos) dient que era un dia de reflexió, unitat, concòrdia i de violència acceptable".

En aquest marc, ha preguntat al president espanyol si considera "acceptable" que l´1 d´octubre d´aquest any "la ´kale borroka´ assaltés el Parlament i va colpegés policies" o que "uns energúmens diguessin ´visca Terra Lliure´ que és una organització criminal que va perpetrar 200 atemptats", i també si considera "assumible" que la presó de Lledoners "es converteixi en un consultori on tothom passa" i que TVE entrevisti Junqueras.

"El que passa a Catalunya és inassumible", ha afirmat, i després de la pèrdua de la majoria absoluta al Parlament "estem davant una oportunitat històrica que no hem de deixar passar". Per això ha demanat a Cs que presenti una moció de censura que comptarà, ha dit, amb el suport del PP "i podrem veure, senyor Sánchez, amb qui està, si amb els constitucionalistes o amb els colpistes, perquè aquí no hi tenen cabuda ni mitges tintes ni equidistàncies i fa falta un canvi urgent a Catalunya".

Sánchez diu que PP i Cs formen "la coalició per la crispació"

En la seva resposta, Sánchez ha acusat PP i Cs de formar una "coalició per la crispació" fruit de la seva "manca de projecte polític", i els ha retret deslleialtat en una qüestió d´Estat com és la catalana. Segons Sánchez, aquesta "coalició" ja ha tingut els primers fruits amb la irrupció de VOX "El problema no és la fragmentació el vot sinó la radicalització, i jo només li demano que se centri, recuperi la moderació", ha sentenciat.