El govern balear ha elevat a deu el nombre de víctimes mortals a causa de les intenses pluges que hi ha hagut aquest dimarts a l'illa de Mallorca. Segons l'executiu insular, ara només queda una persona desapareguda, un nen. El total de víctimes s'han localitzat en zones de Sant Llorenç de Cardassar, l'Artà o s'Illot. Fins a 400 efectius han treballat a la zona per avaluar els danys i atendre la població afectada.

El servei d'emergències ha informat que en aquests moments les necessitats de roba, menjar i mantes ja estan cobertes. També s'ha posat a disposició dels afectats un telèfon gratuït, el 900 600 112.

A la zona s'ha desplegat un ampli dispositiu format per més d'un centenar d'efectius de diferents cossos d'emergència. Segons dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), a la zona s'han registrat 220 litres per metre quadrat, amb pluges cada vegada més intenses a partir de les 19.00 hores.

«Vaig nedar 500 metres pel torrent per salvar la vida»

Manuel Torrescusa és natural de Can Picafort i ahir a la tarda circulava per Sant Llorenç cap a Manacor quan la riuada el va sorprendre i va arrossegar el seu vehicle. La seva destresa li va servir per salvar la vida i avui ha passat la nit al poliesportiu Miquel Àngel Nadal de Manacor.

Així relata la seva odissea: "Vaig sortir del cotxe com vaig poder per una finestra i vaig nedar 500 metres pel torrent fins arribar a una casa on vaig entrar per la porta de darrere amb la força de l'aigua. Gairebé no portava roba, ja que es va enganxar per una tanca metàl·lica quan nedava. Els integrants de la casa em van donar una camisa i després la Guàrdia Civil em va traslladar a Manacor ".

Javier Martínez, veí de Sant Llorenç, va veure com la seva casa en qüestió de minuts s'omplia d'aigua fins arribar als dos metres: "No tinc res, només el pijama. Ha estat una situació molt dramàtica, ho he perdut tot ". Martínez relata també que quan va sortir i casa inundada es va trobar un panorama dantesc pels carrers de Sant Llorenç. Avui també ha passat la nit al poliesportiu de Manacor i està a l'espera de poder tornar a la seva casa de Sant Llorenç per començar les tasques de neteja.

Uns 80 efectius de la UME arriben a Mallorca

Uns 80 efectius de la Unitat Militar d'Emergències han arribat aquest dimecres a la base aèria de Son Sant Joan a bord d'un Hèrcules per ajudar en les inundacions que han afectat la zona de Sant Llorenç.

Segons ha informat Delegació de Govern, la Comandància a Balears de la Guàrdia Civil ha sol·licitat reforços aeris i d'unitats de rescat perquè es puguin incorporar al disositivo de Sant Llorenç.

La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha explicat que, per ara, hi ha cinc morts i cinc desapareguts, tot i que no es descarta que aquesta xifra augmenti.

Les primeres tasques de la UME serà la de buscar a les persones desaparegudes per "salvar totes les vides possibles" i aprofitar per netejar la zona.

"El municipi està bastant devastat", ha manifestat en declaracions als mitjans de comunicació la consellera, després de recordar que s'han suspès les classes dels municipis d'Artà, Sant Llorenç des Cardassar i Son Servera.

Sánchez visita avui les zones afectades per les riuades a Mallorca

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, té previst aquest dimecres desplaçar-se a les localitats mallorquines afectades per les riuades de les darreres hores, segons ha fet saber la Moncloa. Els Ministeris d'Interior i de Política Territorial -que encapçales Fernando Grande-Marlaska i Meritxell Batet- i el govern de les Illes Balears elevaran dijous un informe al Consell de Ministres per avaluar l'abast de les pèrdues humanes i materials i "prendre les mesures urgents necessàries" davant el que consideren "terribles danys soferts a Mallorca".