ERC va impedir ahir que JxCat apliqués la via de la desobediència al Tribunal Suprem per comptabilitzar el vot delegat dels seus quatre diputats suspesos, així que els independentistes van perdre la majoria al Parlament, perquè no van poder sumar més de 65 vots d'un total de 135 escons.

La bretxa que es va obrir dijous entre els dos socis de Govern, quan les discrepàncies sobre com solucionar la situació dels quatre diputats de JxCat suspesos pel Suprem -Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull- va obligar a ajornar les votacions de les propostes de resolució del Debat de Política General, va derivar ahir en fractura.

Després que ahir a la nit els lletrats del Parlament emetessin un informe jurídic en què alertaven que els vots delegats de Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull no podrien ser comptabilitzats si no designaven explícitament un membre del seu grup per exercir les seves funcions mentre no es resolgui la seva situació processal, ahir el president del Parlament, Roger Torrent, va moure fitxa.

En lloc d'agafar-se al fràgil acord a què van arribar dijous passat JxCat i ERC -encara que els republicans no el veien clar-, Torrent va fer cas als lletrats i va vetar la via per permetre el vot delegat de Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull .

Mentre la mesa del Parlament català es reunia ahir al migdia, hores abans d'iniciar-se el ple en què s'havien de votar les propostes de resolució del Debat de Política General, ERC va anunciar que no estava disposada a assumir la via que plantejava JxCat i va demanar «adaptar-se» a l'informe dels lletrats, per evitar que el Parlament es vegi arrossegat al «col·lapse».

«Ja n'hi ha prou de retòrica i simbolisme de curt recorregut», van exclamar fonts d'ERC, en al·lusió a l'estratègia de JxCat, que no ha volgut seguir la via dels dos diputats republicans en presó preventiva, Oriol Junqueras i Raül Romeva, que sí que van designar un substitut: el president del seu grup, Sergi Sabrià.

La mesa del Parlament, amb els vots d'ERC i PSC, va acordar deixar «sense efectes jurídics» els escrits presentats pels diputats de JxCat sobre la delegació de vot dels seus quatre diputats suspesos.

Les crides d'ERC a JxCat perquè els seus quatre diputats afectats presentessin un escrit de designació d'un substitut com van fer Junqueras i Romeva no van ser ateses.

La decisió dels diputats

Al contrari, els quatre diputats al·ludits van fer públic un comunicat -escrit a mà per Rull des de la presó de Lledoners- en què sostenien que el seu vot delegat s'ajusta «perfectament» a dret però que «assumeixen» que els seus vots «deixaran de ser comptabilitzats».

A les 15 hores va arrencar el ple, amb les votacions de les propostes de resolució, en què els independentistes no van poder disposar dels 70 vots que van aconseguir en les eleccions del 21 de desembre -34 escons de JxCat, 32 d'ERC i 4 de la CUP-, ja que es van perdre els sufragis de Puigdemont, Sànchez, Turull, Rull, a més de l'exconseller d'ERC Antoni Comín, que fa mesos que va retirar la seva sol·licitud de vot delegat.

Per tant, els independentistes no només van perdre la majoria absoluta sinó que alguns cops tampoc van arribar a la majoria simple, ja que en determinades votacions JxCat i ERC es van quedar sols amb 61 vots, i sumant amb la CUP van empatar a 65 amb l'oposició. Així, els independentistes van perdre alguna votació significativa, com una resolució de la CUP que reivindicava l'autodeterminació -després se'n va aprovar una d'ERC en aquest sentit- o una altra de JxCat i la CUP per reprovar el rei. A més, Cs, el PSC i els comuns van aconseguir que el ple aprovés 27 resolucions, en bona mesura de caràcter social. S'obre ara un escenari de més incertesa encara en el si de la coalició de govern, ja que, encara que JxCat i ERC es van conjurar per seguir junts almenys fins que arribin les sentències sobre l'1-O, la seva debilitat parlamentària pot convertir-se en un calvari en els propers mesos.