n La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, va assegurar que la solució per al problema que suposa el Brexit per a Escòcia és la independència, abans de destacar que «un futur millor està a l'abast de la mà». Sturgeon, que va assegurar que «el Brexit és un problema greu per a Escòcia», va defensar «l'esperança que serà possible si es posa el futur d'Escòcia a les mans d'Escòcia i es converteix en un país independent».

En les seves declaracions durant la conferència del Partit Nacional Escocès (SNP), la ministra principal escocesa va carregar durament contra el Govern britànic i va fer ressaltar que el Brexit deixa clar que el futur d'Escòcia no està a les seves mans, atès que abandonarà la Unió Europea (UE) contra la seva voluntat.

El referèndum celebrat el juny del 2016 sobre el Brexit va tenir un resultat d'un 52% dels vots a favor del sí, tot i que el no va ser majoritari a Escòcia i a Irlanda del Nord, on la població es va pronunciar a favor de continuar en el bloc comunitari.

«Un pot oposar-se a la independència, aquest és un dret democràtic, però no pot, i no ho farà, negar a Escòcia el dret a triar», va destacar. «Que no hi hagi dubtes. Els últims dos anys han mostrat per què Escòcia necessita ser independent», va assenyalar.

La petició

La ministra principal escocesa va reivindicar per a Escòcia la mateixa excepcionalitat duanera que pugui pactar-se per al cas d'Irlanda del Nord en l'acord de ruptura entre el Regne Unit i la UE, menys de sis mesos abans perquè es compleixi el termini perquè es porti a terme el Brexit, amb o sense pacte entre les parts.

Sturgeon, que va reclamar un segon referèndum sobre la sortida de la UE, va negar que vulgui un context «caòtic» per treure rèdit polític i avançar cap a una independència a la qual Escòcia no renuncia.