El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit en l'ultimàtum al cap del govern espanyol, Pedro Sánchez. Durant la sessió de control d'aquest dimecres al matí al Parlament, Torra ha reiterat que a Sánchez "se li ha acabat el crèdit". "Em tempo que només ens vam fer una foto", ha afegit sobre la reunió que va mantenir amb el president espanyol abans de l'estiu, en la pregunta que li ha fet el líder del grup del PSC-Units, Miquel Iceta. Al seu torn, el dirigent socialista li ha demanat a Torra que aprofiti que l'executiu espanyol està "disposat a dialogar".

En la rèplica, Iceta ha opinat que l'única cosa que uneix el Govern és l'objectiu d'aguantar fins la sentència del judici contra els encausats per l'1-O per, després, convocar eleccions. El líder del PSC-Units ha manifestat que aquesta "no és la millor manera" de servir els interessos del país. A més, Iceta ha insistit en la "necessitat del diàleg", i ha instat Torra a "posar-se a fer la feina". Tot seguit, Torra ha asseverat que el Govern "no abandonarà mai" la bandera del diàleg, però ha replicat que cal veure si per l'Estat el diàleg és "retòrica" i prou.

Pressupostos globals

Al seu torn, la presidenta del grup de CatECP, Jéssica Albiach, ha preguntat a Torra si secundarà la petició de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de realitzar un "pacte global" pels pressupostos de l'Estat, del Govern i també de l'Ajuntament. A això, el president de la Generalitat ha replicat que Albiach s'oblidava de parlar del dret a l'autodeterminació. "Com hi juguen? Quin límit posen?", ha preguntat, per després reclamar al president espanyol, Pedro Sánchez, que faci "un gest" i expliqui si accepta posar damunt la taula la celebració d'un referèndum acordat.

"Jo tinc pressa per treure els presos de les presons, em moro de ganes d'abraçar Carles Puigdemont i Marta Rovira aquí al Parlament, perquè els catalans tenen pressa per exercir el dret a l'autodeterminació, aquesta és la qüestió", ha conclòs Torra.