Aficionats a l'astronomia amb una inclinació per les coses macabres estan entusiasmats amb el retorn d'un asteroide que s'assembla a un crani, i que s'acostarà a la Terra al voltant de Halloween.

"Té dues depressions que es podrien interpretar com ulls", explica Ruediger Jehn, del Centre Europeu d'Operacions Espacials (ESOC) a la ciutat alemanya de Darmstadt. "Però hi ha molta imaginació involucrada".

La NASA va detectar l'asteroide per primera vegada el 2015, quan va passar a menys de 500.000 quilòmetres de la Terra. Ja llavors es va referir a aquesta roca espacial assenyalant que era probablement un cometa mort que, "apropiadament, s'assembla molt a un crani".

L'asteroide, anomenat 2015 TB145, mesura 600 metres de diàmetre, amb dos cràters de 100 metres d'ample cadascun. No és una amenaça per a la Terra.

Aquesta vegada, s'espera que passi a una distància de 40 milions de quilòmetres, i només es veurà com un punt de llum fins i tot amb un telescopi potent. "Però encara pot servir com a base perquè els fanàtics de la ciència ficció es diverteixin", va reconèixer Jehn, un expert de l'Agència Espacial Europea (ESA).

L'asteroide del crani, que té una òrbita solar que dura poc més de tres anys, tindrà la seva major aproximació a la Terra el 7 de novembre, va dir Sven Melchert, director de l'organització d'astrònoms aficionats alemanys.

El Telescopi de Vigilància Panoràmica i el Sistema de Resposta Ràpida (Pa-STARRS) a Hawaii, que va detectar per primera vegada l'asteroide, descobreix cada mes prop de 100 nous objectes espacials propers a la Terra, va dir Jehn.