El fins ara president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va registrar la seva renúncia al càrrec ahir al migdia i a la tarda ho va fer públic ell mateix, en una compareixença en solitari. Reñé va formalitzar la dimissió després que, dimecres a la mitjanit, comuniqués als diputats del PDeCAT i a alcaldes del partit la seva intenció de plegar, nou dies després que els Mossos el detinguessin en una investigació per suposat finançament irregular de CDC.

Ahir a la tarda, Joan Reñé va explicar la seva decisió en una sala de premsa plena de periodistes, però buida d'altres diputats del seu partit. Precisament, aquest ha estat un dels motius de la seva decisió, que va deixar clar que ha pres ell «per respecte a la institució», tot i no haver estat encara encausat judicialment, tal com va recordar. Reñé va lamentar que la majoria de diputats del PDeCAT li hagin transmès aquests últims dies que creien que havia de deixar la presidència de la Diputació. «M'ha fet mal que no m'hagin tingut confiança, com jo sí que l'he tinguda en molts d'ells, i ho considero una clara deslleialtat a la meva persona», va afirmar. L'encara president de la Diputació va criticar «l'operació d'escarni mediàtic descarat» a què va ser sotmès durant la seva detenció, dimarts de la setman passada. Tot i que Reñé va presentar la renúncia com a president de la Diputació de Lleida, ha deixat clar que seguirà com a diputat. En deu dies haurà de convocar un ple que accepti la seva renúncia i, després, caldrà convocar-ne un altre per escollir nou president; no va concretar quan el convocaria.

«Tensions externes i internes»

El dia de la detenció, Reñé va negar haver rebut cap comissió ni haver actuat en benefici de ningú. El ja expresident de la corporació va dir que ha pres una «decisió dura però meditada després de les tensions externes i internes». Així mateix, va afegir que la situació de la darrera setmana ha estat «injustament molt dura» i que les «calúmnies» que se li imputen són «falses i formen part d'una trama». Reñé va acabar l'escrit demanant «temps i confiança».

L'operació policial i judicial que va comportar la detenció de Reñé es va saldar, finalment, amb 24 detinguts. També es van fer 6 escorcolls, entre els quals al Palau de la Diputació, la seu de l'Organisme Autònom de Recaptació de Tributs, la delegació de Carreteres a Lleida, l'empresa M.J. Gruas, i l'enginyeria Inalba de Mollerussa.