El president del Govern, Pedro Sánchez, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, van signar ahir a la Moncloa l'acord per als pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2019. El cap de l'Executiu havia citat ahir a 2/4 de 9 del matí el líder de Podem per rubricar el document que Govern i Podem han tancat aquesta setmana, després de dies d'intensos contactes per salvar els esculls que havien sorgit en l'última fase de la negociació.

Iglesias i Sánchez van acabar de resoldre aquestes diferències en la trobada que van mantenir dimecres a la tarda a la Moncloa i després de revisar el document els respectius equips, el líder de Podem va tornar ahir a la Moncloa per signar l'acord.

L'Executiu i la formació d'Iglesias estaven negociant des del mes d'agost els comptes públics, i les dues parts preveien tenir a punt l'acord global aquesta setmana, abans d'enviar a la Comissió Europea, com a màxim el 15 d'octubre, les línies generals del pla pressupostari.

No obstant això, les negociacions es van estancar el cap de setmana, després que el Govern remetés a Podem una proposta per escrit que va resultar «decebedora» per als morats, en no plasmar els compromisos verbals que, segons Podem, havia manifestat l'Executiu.

Una de les principals mesures que preveu l'acord és un increment del salari mínim interprofessional fins als 900 euros mensuals. Suposa un augment de 164,1 euros respecte a l'actual.

L'acord també preveu mesures en l'àmbit de l'habitatge, com regular els preus dels lloguers i allargar fins a cinc anys les pròrrogues dels contractes de lloguer. A més, preveu un increment del 3% de les pensions mínims mentre que la resta augmentaran l'1,6%, que és la previsió de l'IPC.

El líder del Partit Popular, Pablo Casado, es va afanyar a criticar els comptes i va assegurar que Sánchez i Iglesias van tancar uns pressupostos «impossibles, irresponsables i suïcides» per al futur d'Espanya. «O la Comissió Europea tomba aquests pressupostos o aquests pressupostos tomben Espanya», va exclamar. Al seu entendre, el líder de Podem és qui ha decidit la política econòmica del Govern i està apostant per «hipotecar» els espanyols. Al seu entendre, és una «presa de pèl» que a Espanya hi hagi «dos vicepresidents». «El vicepresident Torra, que és el que decideix el que passarà amb Catalunya, i el vicepresident Iglesias, que el que està decidint és com hipotecar el futur dels espanyols amb uns pressupostos impossibles, irresponsables i suïcides per al futur d'Espanya», va manifestar.

Per la seva banda, el president de Cs, Albert Rivera, va censurar l'esborrany dels pressupostos generals de l'Estat perquè considera que implica augmentar la pressió fiscal a la classe mitjana treballadora i «disparar» la despesa. «Sánchez-Iglesias pacten apujar els impostos a la classe mitjana treballadora i disparar una altra vegada la despesa. És un error podemitzar l'economia, els espanyols mereixen decidir com més aviat millor el seu Govern i les seves polítiques a les urnes, va escriure Rivera a Twitter.

Per la seva banda, el PDeCAT es va mostrar obert a negociar els comptes per a l'any que ve mentre que Esquerra va lligar la negociació dels comptes a la situació dels líders independentistes que es troben empresonats o a l'estranger, i al fet que hi hagi «moviments» en el camp de l'autodeterminació de Catalunya.