A Manresa la meitat de botigues del carrer Guimerà, un dels principals eixos comercials de la ciutat, eren obertes, i l'altra meitat estaven tancades. Es dona la circumstància que la majoria de comerços oberts eren els de les grans cadenes, com Zara i les seves diverses marques i Mango. De comerç estrictament local n'hi havia molt poques amb les persianes alçades. Al carrer del Born no n'hi havia cap d'oberta. Un aspecte similar presentava el carrer Nou. Al Sant Miquel, tan sols n'hi havia una d'oberta. La majoria de supermercats també van optar ahir per celebrar el dia festiu, tret de firmes com Bon Preu-Esclat. D'altres van optar per obrir al matí. També a Manresa els treballadors de Fibracat van decidir en una consulta treballar ahir, 12-O, i fer festa el passat dia 1 d'octubre.

Comerç a mig gas a Berga

A Berga el comerç va fer un seguiment desigual de la jornada que la Generalitat permetia obrir. Es van veure botigues obertes que convivien amb d'altres de tancades al carrer Major, al carrer del Roser, i probablement on n'hi havia més d'obertes va ser al passeig de la Indústria. Hi va haver establiments que van obrir només al matí. D'altres que van fer-ho tot el dia perquè havien fet festa el dia 1 d'octubre, com va ser el cas de les quatre parades del mercat municipal que va obrir portes com ja va fer l'any passat.

A nivell d'administracions, enguany els regidors de govern de la CUP de Berga i l'actual alcalde accidental, Oriol Camps, van tornar a treballar de portes endins com han fet els darrers anys. Pel que fa als treballadors, se'ls va oferir treballar ahir i compensar-los aquest dia per un altre de festiu. Tanmateix, el govern no ha facilitat dades del seguiment.

Treballs per la comunitat

D'altra banda, un grup d'una quinzena de treballadors del Consell Comarcal del Berguedà van dedicar el Dia de la Hispanitat a treballar per la comunitat ja que no ho van poder fer als seus llocs de treball habituals a la seu d'aquest organisme a Berga, segons van denunciar en un comunicat. En concret van dur a terme tasques de neteja a la riera de Merlès.

Els treballadors esmentats van explicar en el comunicat que, «atesa la negativa dels responsables de l'ens de permetre treballar el 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat, una part del personal disconforme amb aquesta negativa ha organitzat una jornada laboral alternativa». Així han volgut « fer visible» la seva voluntat «del res a celebrar» aquest 12 d'octubre, bo i destacar que ho van haver de fer fora del seu lloc de treball habitual perquè «des de l'ens comarcal no se'ns ha permès obrir les portes de les oficines».

Van fer una jornada de treball netejant els voltants de la riera de Merlès «de forma lúdica i divertida, compartint el jornal amb les famílies i fent una tasca que beneficiï la comunitat ajudant a mantenir nets espais d'interès com és la riera de Merlès». Entre el gruix de bosses recollides s'hi va trobar, sobretot, moltes burilles, plàstics, llaunes, ampolles i un munt de diferents objectes. En el comunicat exposen que «tot i que els treballadors del Consell haurien preferit realitzar la seva feina habitual, valoren la jornada de forma molt positiva i pensen que en properes jornades com aquesta la podrien repetir».

A Solsona, per la seva banda, més de la meitat de comerços solsonins van obrir pel Pilar. Solsona va comptar ahir amb el mercat setmanal dels divendres gairebé ple durant el Dia de la Hispanitat. De les seixanta parades de marxants que hi ha habitualment, només en faltaven unes cinc. Que no es canviés de dia el mercat va comportar que moltes botigues del nucli solsoní decidissin obrir, a part de les que ja volien obrir per motius polítics. D'aquesta manera, tot i que sense disposar de xifres exactes, es pot assegurar que més de la meitat dels establiments associats a la UBIC de Solsona van apujar la persiana ahir, com a mínim, durant el matí. Les grans superfícies comercials, en canvi, estaven tancades.