Unes 65.000 persones segons la Guàrdia Urbana (300.000 segons l'organització) van participar ahir al centre de Barcelona en una manifestació per la unitat d'Espanya amb motiu del 12 d'octubre, en la qual es van escoltar crits i proclames demanant penes de presó per l'1-O.

La marxa, encapçalada per una pancarta amb el lema «Barcelona, garant de la hispanitat» i en la qual es van veure nombroses banderes espanyoles, va recórrer el Passeig de Gràcia i va finalitzar a la plaça de Catalunya, on van tenir lloc diversos parlaments.

La consigna més repetida al llarg de la marxa va ser «Puigdemont a la presó», entre altres crits que també demanaven l'empresonament de l'actual president de la Generalitat, Quim Torra, i càntics com «Espanya unida mai serà vençuda» i «No ens enganyen, Catalunya és Espanya».

En la manifestació, organitzada pel moviment cívic Espanya i Catalans amb més d'un centenar d'entitats, s'exhibien cartells amb lemes com «Aïllar-se és empobrir-se», «El somni més reaccionari, repetir un fals passat», «Només els feixistes donen suport als colpistes», «Torra i Puigdemont, racistes i colpistes són» i «Els nacionalismes discriminen i enfronten».

A la mobilització van assistir la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimada, el dirigent del PP Xavier García Albiol, el president de Societat Civil Catalana, José Rosiñol, la portaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat; el líder del PPC a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz; el vicepresident segon del Parlament, José María Espejo-Saavedra; el portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, així com representants de Vox, entre d'altres.

Minuts abans d'iniciar-se la marxa, Arrimadas va declarar davant els periodistes que és «indecent» que el president del Govern, Pedro Sánchez, se segueixi recolzant en socis «populistes i separatistes» que «insulten i humilien» el rei. De forma similar es va expressar García Albiol, que va responsabilitzar el líder de l'Executiu socialista de «donar oxigen» a les formacions que ahir van aprovar una resolució al Parlament en què s'«insulta» el rei.

Dolors Montserrat va acusar Sánchez d'haver «abandonat» els catalans que també se senten espanyols en haver «cedit Catalunya a l'independentisme».

De la seva banda, Rosiñol va titllat d'«absoluta vergonya» la resolució aprovada ahir pel Parlament contra la monarquia i va considerar que el president català, Quim Torra, «no pot seguir sent president de la Generalitat».

El secretari general de Vox, Javier Ortega, es va mostrar esperançat perquè el proper 12-O tots els «colpistes ja» estiguin complint sentències de presó «durant molts anys». En un contacte amb la premsa abans de l'inici de la manifestació, Ortega també va dir que vol que els qui tenen «voluntat d'odi i enfrontament» i que només volen la «ruptura, la divisió i la desobediència» no destrossin el desig «d'unió i patriotisme». Finalment, el dirigent de Vox va concloure que no permetrà que «ni un sol pam del territori sigui robat als espanyols».

Ja a l'escenari instal·lat a la plaça de Catalunya, on es va guardar un minut de silenci en memòria de les víctimes de les pluges a Mallorca, els organitzadors van homenatjar la soprano morta Montserrat Caballé projectant un videoclip de la cançó dedicada a Barcelona que va interpretar al costat de Freddie Mercury.

Entre crits de «Pedro Sánchez dimissió», el vicepresident d'Espanya i Catalans, Javier Megino, va llançar un missatge contra els líders independentistes processats per l'1-O: «Ni oblit ni perdó, llargs anys de presó». Megino va demanar als jutges que porten el cas que «no s'acovardeixin, que no s'acolloneixin i que siguin conseqüents». També va afirmar que la seva organització «mai estarà en contra de cap Govern d'Espa-nya», però sí en contra que l'Executiu «estigui recolzat i sostingut per pocavergonyes i colpistes».

A Montjuïc, organitzacions d'extrema dreta van convocar el seu habitual acte polític amb motiu del Dia de la Hispanitat, en què van cremar una estelada.