El president espanyol Pedro Sánchez té un pla en "tres fases" per a Catalunya que acaba amb una votació per a un major autogovern, segons publiquen aquest dissabte 'El Periódico' i 'La Vanguardia', que fan una crònica de les converses informals que Pedro Sánchez va mantenir amb la premsa a Madrid durant les celebracions del 12-O.

El pla preveu una primera fase per calmar les tensions amb la Generalitat, de "normalització i distensió", on estaríem actualment, i que se centra en les relacions bilaterals i l'assoliment d'acord pràctics en temes entre els que La Moncloa també inclou els pressupostos. En la segona fase, segons aquests rotatius, Sánchez faria la seva proposta "política" a Catalunya, i finalment, en la tercera, accediria a una "votació" sobre la reforma, però centrada en un major autogovern, i en cap cas en l'autodeterminació.

Sánchez va explicar durant la recepció del 12-O que preveu presentar un projecte de pressupostos "a finals de novembre o principis de setembre" i que, amb el text ja redactat, iniciarà les negociacions amb la resta de forces polítiques per aprovar-los.

Segons publiquen 'La Vanguardia' i 'El Periódico', a la Moncloa "no va agradar" la reprovació al rei Felip VI votada pel Parlament de Catalunya, i tot i que Sánchez està estudiant donar-hi una resposta jurídica, també va admetre que es tracta d'un document "declaratiu" sense efectes.

Preguntar per la inpedendència, innegociable per al PDeCAT

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha assegurat que la seva formació "no descarta" un referèndum sobre l'autogovern a condició que aquesta consulta també inclogui una pregunta sobre la independència de Catalunya.

"No descartem que en un referèndum es pugui preguntar si es vol més autogovern, però en tot cas, als catalans se'ls ha de donar l'oportunitat de votar sobre si volen independència sí o no", ha afirmat el líder dels demòcrates a Rac1 . D'altra banda, ha descartat una dissolució del PDeCAT per l'arribada de la Crida i ha confiat que l'espai polític impulsat per Carles Puigdemont serà "un paraigua del món independentista".