n La conservadora Unió Social Cristiana de Baviera (CSU) s'enfronta avui a un desastre si es confirma la caiguda que apunten les enquestes per a les eleccions en aquest estat, que obriria una nova crisi en l'aliat de la cancellera alemanya, Angela Merkel, si acaba perdent la majoria absoluta davant la ultradreta representada per Alternativa per a Alemanya, potencial candidata al Parlament muniquès per primera vegada.

Els sondejos parlen d'una caiguda d'aproximadament 15 punts en comparació amb les eleccions del 2013, del 47,7% al 32,9%, segons l'enquestadora berlinesa Civey. Pràcticament coincideix amb el 12,8% dels vots que obtindria la ultradreta d'Alternativa per a Alemanya (AfD).

La CSU reconeix obertament el problema. «Ens trobem en una situació greu, no només per a nosaltres, sinó també per a la democràcia al nostre estat», va lamentar el líder estatal de la CSU i primer ministre bavarès, Markus Soeder.

Baviera, que acull gegants corporatius com BMW, Siemens i Allianz, és una de les principals economies d'Europa. Els seus 12,9 milions de residents gaudeixen de la taxa d'atur més baixa d'Alemanya (2,8%) i alguns dels seus salaris més alts.

En 60 anys la CSU només ha perdut un cop la majoria absoluta, fa 10 anys.