Més de 16.000 persones van participar ahir en la campanya Cims per la Llibertat, una ascensió simultània a 18 cims de Catalunya per reclamar la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats.

A la iniciativa hi van participar membres del Govern com el president Quim Torra, que va pujar al Puigsacalm, i els consellers Miquel Buch, Laura Borràs, Chakir el Homrani, Jordi Puigneró i Damià Calvet. A més, el president del Parlament, Roger Torrent, va pujar al Matagalls.

Tots els inscrits van pagar 10?euros per participar-hi, una recaptació que es destinarà a l'Associació Catalana pels Drets Civils. Els cims van ser escollits pels presos i els exiliats independentistes.

La iniciativa va tenir la col·laboració de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i de tots els centres excursionistes del territori. De fet, 41 d'ells van fer-se càrrec d'organitzar l'ascensió als cims.

Totes les ascensions van començar entre les 5 i les 9 del matí, en funció de la dificultat de cadascuna. Entre les 12 i la 1 del migdia va començar un acte dalt de cada cim, en el qual va intervenir un familiar dels represaliats i va llegir-se un manifest.

Segons l'organització, «la participació en tots els cims ha superat totes les expectatives i la iniciativa ha tingut també un gran ressò internacional, ja que s'ha pujat també 11 cims agermanats a Europa, Amèrica del Nord i Nova Zelanda».

Suport de Puigdemont

Per la seva part, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va assegurar que la iniciativa Cims per la Llibertat demostra que l'independentisme està mobilitzat i «unit» un any després del referèndum de l'1-O.

«Si algú vol saber com està el moviment independentista que miri la gent, que no miri els partits», va afirmar Puigdemont, que va remarcar que més de 16.000 persones van coronar 18 cims del país per reclamar la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats.

«La gent està unida, continua votant unida i continua estant mobilitzada, fins i tot en circumstàncies extraordinàries com són pujar les muntanyes que hem escollit perquè són referents de les nostres vides», va exposar l'expresident. Puigdemont va acabar ahir el viatge a les illes Fèroe i va afirmar que els seus amfitrions estan «escandalitzats» amb el silenci de la UE en relació amb els «presos polítics».

Segons va detallar Puigdemont, era un viatge que tenia pendent des de feia mesos, el qual va servir per compartit experiències tant amb el govern de les Fèroe (va reunir-se amb el viceprimer ministre i amb altres ministres) com amb representants d'Escòcia i Nova Caledònia.

«Hem compartit experiències i idees en la preparació del procés d'autodeterminació», va dir. A més, també va participar en un cicle de conferències sobre el dret a l'autodeterminació dels pobles al segle XXI.

«Com a societat profundament democràtica estan molt xocats i tenen una gran sensibilitat amb el que passa a Catalunya», va exposar l'expresident. La visita de Puigdemont a les Fèroe va cloure's amb un acte politicocultural per denunciar la presència de «presos polítics» a l'Estat espanyol. Abans, Puigdemont va fer una parada al poble de Norðagøta, on va visitar un mercat local, la piscifactoria, el museu i l'Ajuntament, on el va rebre l'alcalde.

D'altra banda, també cal destacar que a les tres incidències que va registrar ahir al matí el Centre de Coordinació Operativa CECAT que Protecció Civil va organitzar arran de la celebració de Cims per la Llibertat s'hi van sumar a la tarda dues incidències, també de caràcter lleu, durant el descens.

En la primera, una dona va relliscar quan baixava de Roca Corbatera, al Montsant. Membres de l'organització van traslladar-la des de Cornudella de Montsant fins al CAP.

En la segona incidència, un home va torçar-se el turmell al cim de la Gallina Pelada, a la serra d'Ensija. Un helicòpter dels Bombers va encarregar-se del trasllat. Protecció Civil va destacar la prudència dels participants en la iniciativa, que va concentrar més de 16.000 persones en 18 cims catalans.

Poc abans de les cinc de la tarda d'ahir, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) va donar per finalitzats l'ascens i el descens de tots els cims excepte de quatre: la Gallina Pelada, el Canigó, el Carlit i la Pica d'Estats