La Fiscalia demanarà condemnes mínimes en el judici als líders independentistes, segons va avançar ahir la Cadena Ser, però mantindrà l'acusació pel delicte de rebel·lió.

Per tant, les penes sol·licitades pel ministeri públic seran de com a mínim 15 anys de presó. Segons l'emissora, l'escrit de qualificació provisional es presentarà els propers dies, després que el Tribunal Suprem confirmi la instrucció del jutge Llarena i després també d'una revisió per part de la Fiscalia General de l'Estat. La Fiscalia podrà revisar també l'acusació en el tram final del judici i no serà definitiva fins que no quedi vist per a sentència.

Els nou processats en ferm per aquest delicte de rebel·lió són Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Joaquim Forn i Dolors Bassa, tots ells en presó preventiva.

Malversació de fons

Així doncs, la intenció de la Fiscalia és mantenir l'acusació original de les querelles, a la qual se sumarà l'acusació de malversació de fons públics contra els membres del Govern de Carles Puigdemont, que també pot comportar penes de presó, inhabilitació o multes.

Per la seva part, el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, van reiterar ahir que l'únic desenllaç «acceptable» al judici contra els polítics independentistes empresonats és l'absolució.

Els líders d'ERC han reaccionat a les xarxes socials a la informació avançada per la Cadena Ser segons la qual la Fiscalia demanarà condemnes mínimes per rebel·lió als presos sobiranistes. «L'únic acceptable és la lliure absolució. Votar no és delicte, l'1 d'octubre és l'expressió democràtica de la societat», va assegurar Torrent en una piulada que conclou: «No és ni rebel·lió ni sedició».

De forma més concisa va expressar-se el vicepresident, que, després de repiular el missatge de Torrent, va escriure tres paraules: «Llibertat, absolució, autodeterminació».