La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va mostrar-se convençuda ahir de la capacitat de «consens i diàleg» del PNB en una propera trobada que el seu equip mantindrà amb el partit basc per negociar l'elaboració dels pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2019, però el PNB ja ha anunciat que el seu suport als comptes no serà «gratuït».

De fet, Montero, en declaracions als periodistes a Sevilla, va recordar que quan els partits s'asseguin a negociar han de mantenir una posició de màxims, per després anar «modulant» les actituds, per la qual cosa considera «lògic» que el PNB arribi a la taula de negociació amb una llista de qüestions «que consideren el millor per a la defensa dels interessos que representen».

En aquest sentit, Montero va extrapolar aquest raonament a altres formacions i peticions, si bé va assenyalar que l'acord al qual s'ha arribat entre el PSOE i Unidos Podemos conté mesures «molt importants» per a les comunitats autònomes, i va exemplificar aquest argument recordant els 2.000 milions que rebrà Catalunya o la xifra similar que es reservarà per a Andalusia el 2019.

Pel que fa a les negociacions amb el PNB, la ministra va expressar la seva convicció que es trobaran punts d'acord amb el partit basc, «que sempre s'ha comportat de manera responsable en aquest país», per avançar en mesures que es contemplen en el paquet i que beneficien tots els ciutadans del País Basc, «i em consta que així ho consideren», tot i tenir en compte que «vulguin aportar-hi el seu granet de sorra i que la seva formació política en surti enfortida».

Segons la ministra d'Hisenda, són uns comptes «igualitaris» que permetran que les comunitats que han tingut mal finançament se'n puguin beneficiar, amb més de 9.000 milions d'euros que es posen a disposició dels governs autonòmics.

«Qualsevol que pensi en l'interès dels ciutadans ha de donar suport a aquest pressupost», va resumir Montero, que va voler aclarir que la negociació amb les diferents formacions polítiques tindrà l'objectiu de «millorar la qualitat de vida dels catalans, els andalusos i els asturians».

Paral·lelament a les negociacions, el Govern elabora un quadre macroeconòmic per a Brussel·les. La responsable de la Hisenda estatal va assegurar ahir de manera «contundent» que espera una resposta afirmativa per part d'Europa, ja que sosté que la Comissió està «satisfeta» per «com hem aconseguit quadrar el compromís amb els ciutadans de respectar les promeses de recuperació de drets, activació o reconeixement de noves prestacions amb les exigències dels socis europeus». L'acord de pressupostos és, per a Montero, «una alenada d'aire fresc».