Les autoritats de l'estat de Florida van informar que el nombre de morts als Estats Units pel pas de l'huracà Michael s'ha elevat fins a les 17 persones, a mesura que els equips de rescat entraven a les comunitats més afectades a la regió costanera, gairebé inaccessibles pels danys causats per la tempesta. Als 12 morts dels quals s'havia informat prèviament se n'hi van sumar cinc a Marianna, al comtat de Jackson, Florida, segons va assegurar el comissari Lou Roberts.

Les autoritats consideren que el nombre de morts podria pujar encara més pel fet que no hi ha hagut informes de les comunitats davant del mar, com Mexico Beach, Port St. Joe i Panama City, que van ser les més afectades per la tempesta. Fins ara, les forces de rescat no han pogut fer cerques exhaustives en aquestes localitats.

«Crec que el veuran pujar», va explicar Brock Long, director de l'Agència Federal per al Maneig d'Emergències sobre el recompte de morts. «Encara no hem arribat a algunes de les àrees més afectades», va afegir.

Vehicles pesants

Les quadrilles de l'agència d'emergències han estat utilitzant vehicles pesants per obrir-se camí a través de les runes, i així permetre els rescatadors explorar amb gossos rastrejadors mentre avions no tripulats i helicòpters Blackhawk sobrevolaven la zona.

L'huracà Michael va colpejar dimecres a la tarda la costa del nord-oest de Florida, a prop de la petita localitat de Mexico Beach, amb vents màxims sostinguts de 250 quilòmetres per hora, empe-nyent a terra una paret d'aigua de mar i causant inundacions genea ralitzades. El Michael, que va tocar terra com a huracà categoria 4 en l'escala de cinc nivells de Saffir-Simpson, va destrossar barris sencers, va reduir cases i negocis a munts de fusta i revestiments, danyant carreteres i deixant escenes de devastació.

Aquesta és la tercera tempesta més forta registrada al territori dels Estats Units, darrere de l'huracà Camille a la costa del golf de Missisippi el 1969 i l'huracà del Dia del Treball del 1935 als Cayos de Florida.

«Teníem cases que estaven a un costat del carrer i ara estan de l'altre», va assegurar l'alcalde de Port St. Joe, 19 quilòmetres a l'est de Mexico Beach, qui des de la finestra va veure volar arbres mentre s'enfrontava a la tempesta a casa, a set barris de la platja de Port St. Joe.