El president de la Generalitat, Quim Torra, va rebutjar ahir la proposta «autonomista» del president espanyol, Pedro Sánchez, i va reiterar que l'«únic» que podria fer canviar els resultats de l'1-O és «un nou referèndum».

«L'etapa dels estatuts no és una etapa passada, sinó passadíssima», va dir. En declaracions a la premsa des del cim del Puigsacalm, on va pujar en record dels presos i exiliats acompanyat d'unes 1.300 persones, Torra va demanar continuar les mobilitzacions, especialment en previsió de la sentència contra els polítics que són a la presó.

El president va fer una crida a recuperar i mantenir l'«esperit de l'1-O» i la «força del 3-O» per fer front a la sentència, i va destacar que amb la mobilització d'ahir s'«ha fet el primer cim».

Torra va recordar que «els catalans vam votar en un referèndum d'autodeterminació l'1-O i vam declarar políticament la independència el 27 d'octubre», i va avisar que l'«únic que pot bescanviar aquesta situació és un referèndum pactat i acordat».

Torra va fer aquestes declaracions després que diversos mitjans apuntessin que el president espanyol, Pedro Sánchez, té un pla en tres fases per a Catalunya que inclou una votació, però només per a més autogovern, no per a la independència.

El pla de Sánchez

El president espanyol té un pla en «tres fases» per a Catalunya que acaba amb una votació per a més autogovern, segons van publicar ahir El Periódico i La Vanguardia, que van fer una crònica de les converses informals que Sánchez va mantenir amb la premsa a Madrid durant les celebracions del 12-O.

El pla preveu una primera fase per calmar les tensions amb la Generalitat, de «normalització i distensió», en la qual estaríem actualment i que se centra en les relacions bilaterals i l'assoliment d'acords pràctics en temes com els pressupostos.

En la segona fase, segons aquests rotatius, Sánchez faria la seva proposta «política» a Catalunya i, finalment, en la tercera, accediria a una «votació» sobre la reforma, però centrada en un augment d'autogovern i en cap cas en l'autodeterminació.

Pedro Sánchez també va explicar que preveu presentar un projecte de pressupostos «a final de novembre o principi de desembre» i que, amb el text ja redactat, iniciarà les negociacions amb la resta de forces polítiques per aprovar-los.

D'altra banda, segons van publicar La Vanguardia i El Periódico, a la Moncloa «no va agradar» la reprovació al rei Felip VI votada pel Parlament de Catalunya i, tot i que Sánchez està estudiant donar-hi una resposta jurídica, també va admetre que es tracta d'un document «declaratiu» sense efectes.