Almenys deu persones han mort per les inundacions provocades per les intenses pluges caigudes en les últimes hores, les pitjors en més d'un segle, a la regió de l'Aude, al sud-oest de França, segons ha informat aquest dilluns el prefecte local, Alain Thirion.

Segons ha explicat a la cadena BFM TV, s'ha enviat a sis helicòpters per ajudar les persones atrapades a casa però les males condicions meteorològiques estan dificultant la tasca. Uns 250 bombers i 100 policies també estan participant en els esforços de rescat.

"Tenim a persones atrapades a les teulades. Haurem de fer servir aeronaus per evacuar-les perquè no podem arribar fins a ells en embarcacions donada la força de l'aigua, és massa perillós", ha explicat.

Entre les zones més colpejades per les pluges i les inundacions figuren les localitats de Conques-sur-Orbiel i Vilardonèl, on el nivell de l'aigua ha arribat a les finestres de la primera planta d'alguns habitatges. La regió de l'Aude és mundialment coneguda per albergar la ciutat medieval de Carcassona.

Les inundacions han estat sobtades. Almenys una de les víctimes va ser arrossegada per les aigües enfurismades mentre dormia, ha explicat Thirion. En un lapse de cinc hores, "van caure entre 160 i 180 mil·límetres d'aigua a la zona de Carcassona", la capital departamental, ha indicat el prefecte, subratllant que això equival a cinc mesos de precipitacions.

Per ara, s'espera que el nivell de les aigües segueixi augmentant a la zona durant la jornada, ja que hi ha previstes pluges fins a última hora del matí. Les escoles en el departament de l'Aude romandran tancades i s'ha recomanat als residents que romanguin a casa seva.

Les pluges torrencials no són un fenomen estrany a França en aquesta època de l'any, però els meteoròlegs han indicat que l'aigua del mar excepcionalment càlida a la cosa mediterrània del sud el país podria estarlas intensificant. França ha experimentat el que és fins ara l'any més càlid des de 1900, segons el servei meteorològic nacional, Méteo France, que ha declarat l'alerta roja a l'Aude.