El Govern central i la Generalitat van acabar ahir sense acords concrets la comissió bilateral d'infraestructures, que es va reunir per primer cop després d'onze anys, encara que els dos executius van destacar el to «positiu» i van quedar a reunir un grup de treball específic en dates pròximes. La reunió ha versat principalment sobre el compliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut, un precepte que estableix que la inversió de l'Administració central a Catalunya ha de ser durant set anys des de l'aplicació de la norma equivalent al pes de la comunitat en el conjunt de l'economia espanyola, de al voltant del 18,6% del Producte Interior Brut (PIB). El compromís és que, dels 759 milions de la Disposició Addicional Tercera corresponent a l'exercici del 2008, 200 hauran d'aportar-los l'Estat el 2019, encara que els dos governs mostren «diferents aproximacions» sobre com abordar aquesta xifra.

Així, tant el conseller de Territori, Damià Calvet, com el secretari d'Estat d'Infraestructures, Pedro Saura, van explicar que la Generalitat vol que els diners li siguin transferits de forma directa, mentre que l'Executiu central pretén pagar aquests 200 milions en diferents infraestructures.

Calvet va definir-la com «una reunió llarga i intensa» que, encara que va acabar sense acord a causa de les «diferents aproximacions» sobre aquesta matèria, va qualificar de «molt positiva» pel sol fet d'haver-se celebrat. Saura, no obstant això, va destacar que sí que es va arribar a «un punt d'acord: seguir dialogant, seguir parlant», i va destacar que s'ha iniciat «una nova etapa de relació».