La portaveu parlamentària d'ERC, Anna Caula, ha exigit aquest dimarts la "no inferència" a les decisions polítiques que aprova el Parlament. Així ho ha afirmat en roda de premsa arran de l'anunci del govern espanyol de recórrer al Tribunal Constitucional (TC) la resolució que va reprovar el rei Felip VI i va demanar l'abolició de la monarquia. "Començaria a ser preocupant, si no més del que tenim, que ens fessin un llistat de les coses de què podem parlar i de què no", ha apuntat. Caula no ha respost, però, a la proposta de la CUP de desobeir i repetir el debat si el TC ho tomba a l'espera del debat intern al grup republicà quan es formalitzi.

En aquest context, Caula s'ha mostrat sorpresa que "els pugui molestar" que la majoria al Parlament aprovés com a "millor opció abolir els privilegis" a una institució com la monarquia. "El Rei va decidir el 3-O que ja no volia representar els ciutadans de Catalunya", ha assegurat en aquest sentit sobre el discurs del monarca dos dies després del referèndum de l'1-O.

D'altra banda, la portaveu d'ERC al Parlament també ha acusat Cs i PSC-Units "d'intentar aprofitar" la situació dels set diputats processats al Suprem per "modificar la majoria" del 21-D en la polèmica pel resultat de les votacions en comissió en cas d'empat. "Les comissions han de respectar els percentatges que la ciutadania va dipositar en confiança el 21-D", ha insistit Caula arran de la decisió que ha pres la Mesa aquest dimarts.

Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull van assumir la setmana passada que no votarien al ple arran del desacord amb ERC per la designació de substituts per als diputats processats però la Mesa ha acordat que sí que es comptabilitzin, representativament, en cas d'empat en comissió seguint el criteri que es va acordar al setembre. Cs s'ha desmarcat frontalment de la decisió de la Mesa d'aquest dimarts i ERC els ha respost: "Intentar modificar la majoria que el poble ha triat a les urnes no és el principi democràtic que nosaltres compartim", ha resolt Caula.

També ha replicat a la petició dels comuns per pactar els pressupostos. "Si una cosa no ens abandona és la valentia; treballem per millorar els drets socials però també rebels davant la situació totalment injusta; a Espanya hi ha presos polítics, sobre la taula hem de poder parlar de tot", ha reclamat Caula als comuns per establir una negociació de pressupostos. "Com actuarien ells si tinguessin Pablo Iglesias a la presó acusat de rebel·lió?", els ha preguntat.

Tot plegat ho ha dit just el dia que es compleix un any de l'ingrés a presó de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, un fet que constata al seu parer "una indecència i degradació absoluta de l'Estat". "L'Estat pagarà molt car haver trigat la via de la repressió i a sobre es comença a veure que aquesta via no serveix per res, referma les nostres conviccions", ha apuntat Caula.

Text