n La ministra d'Economia, Nadia Calviño, va presentar el nou quadre macroeconòmic, que preveu una revisió a la baixa d'una dècima tant del creixement previst per a aquest any, que se situa en el 2,6%, com per al de 2019, en el 2,3%. Així ho va avançar Calviño en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari, en què va detallar el quadre macroeconòmic que acompa-nyarà el pla pressupostari del 2019 que el Govern ha enviat a Brussel·les, sobre el qual va afirmar que recull unes previsions «prudents», que es troben en els «límits inferiors» dels rangs de previsions d'organismes nacionals i internacionals.

Calviño va explicar que la rebaixa de les previsions es deu al comportament menys favorable de l'inicialment previst en la demanda externa, que restarà una dècima de creixement aquest any i no aportarà res el proper. A més, va indicar que l'esborrany pressupostari inclou l'impacte de la variació del preu del petroli i els canvis en comptabilitat nacional realitzats per l'INE, després de revisar a la baixa el creixement del primer trimestre.

El quadre macroeconòmic preveu una aportació de la demanda nacional del 2,7% i el 2,3% el 2018 i el 2019, amb una alça de les exportacions del 3,2% i el 3,4%, respectivament, inferior al previst per a les importacions (el 4% i el 3,8% respectivament). Tot i aquesta rebaixa del creixement previst, el Govern ha mantingut les previsions d'ocupació contemplades inicialment, de manera que es manté en el 15,5% la taxa d'atur per a aquest any i en el 13,8% per al 2019.

La ministra va assenyalar que l'escenari macroeconòmic es troba dins de la forquilla de creixement que s'estava considerant des de fa temps, si bé va apuntar que se seguiran de manera «molt atenta» els possibles riscos a escala internacional, com les tensions als mercats emergents o el Brexit.

Amb aquestes xifres, l'Executiu calcula una alça del PIB nominal del 3,9% aquest any i del 4,1% el pròxim, i és que, segons Calviño, les mesures incloses en l'esbor-rany pressupostari, amb uns ingressos de 5.678 milions i unes despeses previstes de 5.098, tindrà un impacte «neutre» en el creixement real de l'economia espanyola el 2019.

Per part seva, la Comissió Europea té previst emetre a final de novembre la seva opinió sobre el pla pressupostari remès pel Govern probablement durant la setmana que comença amb el dilluns dia 19, juntament amb els seus dictàmens sobre els esbor-ranys enviats per la resta de membres de l'eurozona. Abans, el dijous 8 de novembre, l'Executiu comunitari presentarà les seves últimes previsions macroeconòmiques, a les quals actualitzarà les seves projeccions de creixement i dèficit públic del conjunt de l'eurozona en general i de cada un dels socis de l'euro.

L'Executiu comunitari dona per fet que Espanya reduirà aquest any el desviament de les administracions públiques per sota del llindar objectiu del 3%, de manera que el focus de l'avaluació que realitzin els seus serveis econòmics se centrarà en assegurar que Espanya compleix amb l'esforç estructural pactat entre les dues parts.

Paral·lelament, la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) veu improbable que es recaptin 5.678 milions d'euros més, amb les noves mesures tributàries acordades entre el Govern i Units Podem. Des del seu punt de vista, la recaptació estimada de 1.200 milions d'euros procedents de l'impost a les empreses tecnològiques és «excessiva», ja que les estimacions de recaptació del Govern anterior pujaven a 600 milions.