Almenys 13 persones han mort per les inundacions provocades per les intenses pluges que van caure entre diumenge a la nit i ahir a la tarda, les pitjors en més d'un segle, a la regió de l'Aude, al sud-oest de França, segons va informar el portaveu nacional d'emergències francès, Michael Bernier.

Les autoritats també tenien constància d'almenys un desaparegut. «La xifra de morts pot pujar», va reconèixer un portaveu del ministeri de l'Interior en declaracions a la cadena BFM TV.

Segons va explicar el prefecte local, Alain Thirion, set helicòpters es van desplaçar a la zona per ajudar les persones atrapades a casa seva però les males condicions meteorològiques estaven dificultant la tasca. Uns 250 bombers i 100 policies també participaven durant la jornada d'ahir en els esforços de rescat. «Tenim persones atrapades a les teulades. Haurem de fer servir aeronaus per evacuar-los perquè no podem arribar fins a ells en embarcacions a causa de la força de l'aigua, és massa perillós», va explicar.

El president de França, Emmanuel Macron, i el primer ministre, Edouard Philippe, van confirmar ahir que visitaran la zona afectada per la tragèdia, que va obligar l'Elisi a ajornar la remodelació ministerial que tenia previst anunciar de forma imminent.

Entre les zones més colpejades per les pluges i les inundacions de les últimes hores hi figuren les localitats de Concas d'Orbièl i Vilardonèl, on el nivell de l'aigua va arribar a les finestres de la primera planta d'alguns habitatges. La regió de l'Aude és coneguda per albergar la ciutat medieval de Carcassona.

El temporal a Catalunya

El pas de l'huracà Leslie ha tingut també conseqüències greus a Catalunya, amb cinc ferits greus en accidents, un riu desbordat i múltiples inundacions. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la borrasca tropical derivada de l'huracà Leslie ha deixat més de 200 litres d'aigua per metre quadrat al Montseny i l'estació meteorològica de Viladrau ha estat la que més pluja ha recollit, amb 209,3 litres per metre quadrat.

Des de diumenge a la tarda fins ahir es van comptabilitzar 1.276 trucades al 112, amb 982 incidències, la majoria a la comarca del Tarragonès, i els Bombers van atendre 628 avisos, amb més incidència a Girona, la zona metropolitana nord i la metropolitana sud.

Una dotzena de trams de carreteres es van veure afectats per talls per inundacions o esllavissaments de terra a les demarcacions de Barcelona i Girona, fet que va obligar a suspendre el transport escolar a sis municipis, i el trànsit ferroviari va patir retards en les línies de Rodalies R11 i R2 nord, i talls a l'R1 entre Blanes i Maçanet-Massanes.

El temporal també va provocar el desbordament del riu Sió al seu pas per les Oluges (la Segarra) i va negar els baixos de les cases més pròximes, sense lamentar danys personals, mentre que la zona de la part baixa de Tarragona es va tornar a inundar en menys de cinc dies.

A més, els rius Ter, Fluvià, Congost, Llobregat i Corb van augmentar el seu cabal de forma alarmant i es van desembassar ahir dels embassaments del sistema Ter-Llobregat.

I a Mallorca tres helicòpters i 300 especialistes a peu busquen des de primera hora al torrent que travessa el municipi de Sant Llorenç i a la costa i aigües pròximes a la seva desembocadura Arthur, el nen de 5 anys desaparegut dimarts durant una riuada.

Informació sobre els efectes de la tempesta a la Catalunya Central, a les pàgines 4 i 5.