El president de la Generalitat, Quim Torra, va lloar els valors republicans del president Companys i va afegir que ara una generació també s'alça amb les mateixes paraules per reclamar el que és «just». Després de fer l'ofrena a la tomba de Companys 78 anys després del seu afusellament, Torra va assegurar que està disposat a «lluitar fins al final i amb totes les conseqüències» pels ideals de Companys. Torra també va lamentar que cap govern espanyol hagi condemnat l'assassinat de Companys i va exigir a l'Estat que faci els deures, tot assegurant que no n'hi ha prou amb treure les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Torra va assegurar que els catalans «en algun moment haurem de dir prou, i aquest moment està a punt d'arribar». Ho va dir en relació amb les sentències que arribaran després del judici als polítics independentistes, que considera que s'hauran d'afrontar amb «la força i el coratge» del 3 d'octubre.

En el discurs que va oferir al Tarròs, poble natal de Companys, Torra va retreure a l'Estat espanyol que encara no hagi demanat perdó pels crims del franquisme i va assenyalar que això «no ho podem permetre ni tolerar». Així mateix, va assegurar que el Govern català està al «costat del poble» perquè sinó no tindria cap mena de sentit. En el discurs que va oferir a l'acte institucional, Torra va fer referència als conceptes de justícia i veritat que en un dia com el d'ahir, que es commemorava el 78è aniversari de l'afusellament de Companys, estan tan presents.

«Un nou 1-O»

Torra va reiterar que no es podran acceptar les sentències dels polítics independentistes i per això va apel·lar a fer un «nou 1-O» per afrontar les setmanes que vindran amb força i «l'energia elèctrica que va fer sortir de nosaltres el millor que tenim, que és el compromís amb aquesta terra, la solidaritat i la fraternitat». Segons Torra, cal que les properes setmanes aquesta fraternitat porti el poble de Catalunya a enfrontar-se al moment que vindrà, amb la mateixa solidaritat i amb els valors republicans del president Companys, «perquè avui sabem que la seva idea de república és la a mateixa per la qual nosaltres lluitem». En aquest sentit, Torra va apel·lar a la «força i el coratge» del 3-O per després de les sentència i va alertar que «això va de dignitat col·lectiva com a país, i en algun moment haurem de dir prou».

El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, va convidar l'Estat a «reflexionar, a repassar la història i a preguntar-se per què els presidents catalans acaben afusellats, a la presó o a l'exili». «És una realitat tossuda, duríssima, que ens ha de fer rumiar a tots plegats», va considerar Pujol 78 anys després de l'afusellament de Lluís Companys. El portaveu adjunt de JxCat va condemnar les declaracions de diumenge del president del PP, Pablo Casado, que va assegurar que «no es pot viure als car-rers de Catalunya sense el risc que t'insultin, t'amenacin o et pintin el comerç perquè parles en una llengua o en una altra». A més, el va acusar de ser un «piròman» i de «fer política des de la falsedat i la mentida».

«Temptació» d'afusellar

El líder de Demòcrates, Antoni Castellà, va afirmar ahir que si no existís la Unió Europea (UE) l'Estat «tindria la temptació d'afusellar» els presos independentistes, com va fer el franquisme amb l'expresident de la Generalitat Lluís Companys.

«Probablement, si no estiguéssim en el marc de la UE, tindrien temptacions d'afusellar-los també, exactament com va passar amb Companys. Com que no poden fer-ho, estan a la presó», va afirmar Castellà, en declaracions a la premsa després de la tradicional ofrena floral a la tomba de l'expresident Companys al cementiri de Montjuïc, a Barcelona.