El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha citat com a investigats el conseller d'Interior, Miquel Buch, exlíder de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), i l'expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) Neus Lloveras per haver promogut l'1-O entre els alcaldes.

El magistrat Jordi Seguí ha citat per al 6 de novembre Buch i Lloveras, arran de la querella que la Fiscalia va presentar contra ells, quan presidien les associacions municipalistes, per haver emplaçat els alcaldes a promoure el referèndum i a facilitar locals per a l'1-O. Els dos exlíders de les entitats municipalistes són investigats per desobediència, ja que el TSJC va descartar que se'ls pugui imputar malversació i prevaricació per l'1-O, com pretenia el ministeri públic. La Fiscalia va presentar en vigílies del referèndum la querella contra Buch, llavors al capdavant de l'ACM, i contra l'expresidenta de l'AMI Neus Lloveras, per haver emplaçat els alcaldes a facilitar locals per celebrar l'1-O.

El setembre de l'any passat, el TSJC va admetre a tràmit la querella, només per desobediència, i va acordar citar a declarar com a investigats Buch i Lloveras, encara que sense fixar una data, a l'espera que la resolució fos ferma. Quan el Suprem va assumir la causa contra els líders independentistes, el TSJC li va remetre la investigació sobre Buch i Lloveras, per evitar «resolucions contradictòries» i possibilitar «la investigació i enjudiciament conjunt» del cas relatiu al procés. No obstant això, d'acord amb el criteri de la Fiscalia, el jutge Pablo Llarena va rebutjar incloure en la seva causa les diligències contra Buch i Lloveras i les va tornar al TSJC, «sense perjudici que l'actuació que se'ls atribueix pugui ser determinant d'una responsabilitat penal diferent de la que aquí es depura», segons sostenia en el seu acte.

En l'exposició raonada que va remetre a Llarena perquè assumís la causa contra Buch, l'instructor va assenyalar indicis que el conseller d'Interior i exalcalde de Premià de Mar va incórrer en un delicte continuat de desobediència per haver promogut l'1-O en els ajuntaments.