La Unió Europea dels Vint-i-set ha elevat la pressió sobre la primera ministra britànica, Theresa May, perquè avui acudeixi a Brussel·les amb «nous fets» i «propostes concretes» que ajudin a pactar un divorci amistós entre la UE i el Regne Unit i evitar el pitjor escenari d'una ruptura abrupta.

Els caps d'Estat i de Govern de la UE escoltaran May durant uns minuts abans de canviar de sala i avaluar durant una cimera sense representació britànica quin és l'estat de les negociacions del Brexit, i si hi ha marge per pactar una sortida ordenada a temps o s'han de preparar per una ruptura traumàtica.

«Demà [avui per al lector] preguntaré a la primera ministra May si té propostes concretes per trencar el bloqueig. Únicament aquestes propostes podran determinar si és possible un avanç definitiu», va avisar el president del Consell europeu, Donald Tusk, després de ser informat pel negociador europeu, Michel Barnier, del fracàs de l'últim intent d'acord el cap de setmana passat.

Els mandataris van donar al setembre un ultimàtum a la premier per consensuar aquest octubre els termes de l'Acord de Retirada, inclosa una solució que eviti reintroduir una frontera física entre Irlanda i Irlanda del Nord, últim escull important i que ambdues parts tenen por que pogués posar en risc els acords de pau de divendres Sant.

Tot i els esforços tècnics, el cap de setmana es va frustrar un intent per tal de segellar un principi d'acord pel qual va viatjar de sorpresa diumenge a Brussel·les el ministre britànic per al Brexit, Dominic Raab, el qual després d'una hora de reunió amb Barnier va tornar cap a Londres sense resultats.

El bloc comunitari vol disposar d'un pla d'emergència ( backstop en l'argot comunitari) que permeti mantenir la frontera «tova» amb l'illa, mentre es troben solucions tècniques per passar a una relació comercial «sense friccions».

Una de les opcions és que Irlanda del Nord segueixi sent part de la Unió Duanera i del Mercat Únic, però això no agrada al Regne Unit, perquè veu com un atac a la seva sobirania i integritat fer controls duaners dins del seu ter-ritori, en crear un estatut diferent del de la resta del país per a Irlanda del Nord.

Els negociadors europeus, per la seva banda, insisteixen que són possibles aquests controls sense amenaçar la integritat d'un país i posen com a exemple d'això la situació de les illes Canàries i la seva relació amb l'Espanya peninsular.

La Unió delsVint-i-set, per la seva banda, rebutja posar un límit temporal específic a aquest backstop perquè, adverteixen fonts europees, hi ha el risc si es fixa un termini determinat que es compleixi la data sense haver aconseguit una solució alternativa.

«No hi haurà un Acord de Sortida sense un pla d'emergència (per a l'Ulster) que funcioni, això no ha canviat», subratllava un alt funcionari europeu, que manté l'esperança que sigui possible trobar un model acceptable per a ambdues parts.

L'objectiu inicial d'aquesta cimera a vint-i-set era valorar si s'havien fet els avenços decisius que permetessin pensar que fos viable tancar els últims serrells i segellar el pacte en una nova cimera al novembre. No obstant això, «clarament no estem en el punt que voldríem» i aquestes condicions no es donen, segons els negociadors comunitaris. Així les coses, no es preveu per ara convocar la cimera del novembre ni sortirà del sopar d'avui la «declaració política» que May esperava obtenir per dibuixar les bases de la relació futura entre la UE i el Regne Unit com a país tercer.