La Conselleria de Sanitat de la Comunitat Valenciana ha clausurat un restaurant de la cadena La Tagliatella situat a Finestrat (a la Marina Baixa, Alacant) després de detectar un brot d'hepatitis A a principis d'aquest mes d'octubre que tindria el seu orígen en l'esmentat establiment.

L'Hospital Comarcal de la Marina Baixa va detectar el mes d'agost passat el primer dels tretze contagis. D'ells, només una pacient continuava ahir hospitalitzada com a conseqüència d'un agreujament de la malaltia a causa de múltiples patologies prèvies, segons han indicat fonts sanitàries.

Segons explica Diario Información, la Conselleria de Sanitat manté des del 8 d'octubre passat clausurat el restaurant italià ubicat al polígon comercial finestratí. Fonts de Conselleria de Salut de la Comunitat Valenciana han confirmat aquest dilluns a Europa Press, l'existència del brot, tot i que han precisat que s'han activat tots els protocols i que el local on es va detectar està precintat des de fa 10 dies.

Com es transmet l'hepatitis A?

L'hepatitis A és una malaltia de caràcter víric que es transmet per via oral-fecal. És a dir, per contacte directe entre persones portadores del virus o també a través d'aliments o aigua contaminants. El virus afecta el fetge, provoca hepatitis agudes i presenta símptomes com malestar general, pèrdua de gana, nàusees, dolor abdominal, diarrees i coloració groga de la pell.

La vacuna contra l'hepatitis A és una mesura complementària a la prevenció de la malaltia que, segons Salut Pública, es basa fonamentalment en mesures d'higiene. Per aquest motiu, la incidència de la malaltia ha disminuït notablement els darrers anys. Catalunya és l'única comunitat autònoma que ha incorporat aquesta vacuna al calendari sistemàtic, amb l'excepció de Ceuta i Mellilla.