El Govern de l'Estat proposarà aquest divendres la presentació d'un recurs davant del Tribunal Constitucional contra la resolució aprovada la setmana passada pel Parlament per iniciativa d'En Comú Podem en la qual es reprovava el rei i es reclamava la fi de la monarquia. Així ho va anunciar ahir la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo que va recalcar que «un Parlament autonòmic no pot intentar traçar la forma d'Estat d'aquest país». «Això no té cap sentit des del punt de vista jurídic, però sí que ha de tenir una resposta política», va explicar, incidint en el fet que el Govern central dona «proves més que suficients de quin és el seu lloc i de quina és la posició des de la qual cal defensar constantment la Constitució».

En aquest context, va subratllar que l'Executiu impugnarà la resolució contra el rei igual que va fer el mes de juliol passat quan el Parlament va intentar, «sense cap efecte, tornar a recompondre les lleis que trencaven la Constitució, l'Estatut d'autonomia i la unitat territorial d'Espanya».

La presidenta dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, va retreure al cap de l'executiu espa-nyol, Pedro Sánchez, la seva «gesticulació» amb la presentació d'aquest recurs i va advertir que és un «error judicialitzar la política».

El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, va instar Sánchez a «deixar-se de gesticulacions cap a l'extrema dreta» i no recórrer al TC «el que el Parlament decideix». Pujol va convidar Sánchez a «respectar» la ideologia dels parlamentaris i a replantejar-se la voluntat de portar la qüestió al TC. «Sánchez reflexioni i no faci més de Rajoy. No porti decisions sobiranes del Parlament al TC. Aquesta no és la via del diàleg», va subratllar. La portaveu parlamentària d'ERC, Anna Caula, va exigir la «no ingerència» a les decisions polítiques que aprova el Parlament. «Començaria a ser preocupant que ens fessin una llista de les coses de què podem parlar i de què no», va apuntar.

Per la seva banda, la CUP considera que si el TC suspèn o anul·la la resolució, el més adequat seria fer «un nou debat amb una altra reprovació de fons».