El diputat de JxCat Jordi Sànchez i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, van carregar contra el poder judicial justament un any després del seu empresonament. Tots dos han enviat una carta a Rac1 en què denuncien que s'estan vulnerant els seus drets i que els han empresonat sense arguments. Cuixart també critica la desunió dels partits independentistes que evoca a «situacions del tot lamentables».

Per la seva banda, el també expresident de l'ANC assegura que no es penedeix del que ha fet i adverteix que no renunciarà als seus ideals per sortir de la presó, on considera que l'han tancat de forma arbitrària. En la mateixa línia, Cuixart creu que l'objectiu no ha de ser sortir de la presó sinó afrontar l'embat de l'Estat.

Cuixart lamenta que l'Advocacia de l'Estat del govern del PSOE actuï amb «plena sintonia» amb Vox i afegeix que les petició de fiscalia han de topar amb la «resposta serena però contundent» de prop del 80% de la societat catalana que s'oposa als empresonaments i defensa el referèndum. «L'objectiu no pot ser sortir de la presó, sinó afrontar el següent embat que ens planteja l'Estat de l'única manera que sabem fer en aquest país:uUnits des de la diversitat, la transversalitat i la radicalitat democràtica», afegeix Cuixart en la seva carta.

Així mateix, assegura que té confiança que el judici serà un «altaveu internacional» per posar l'Estat davant del «mirall d'Europa» i replica als qui parlen d'indults que «no ha entès res de res». «Ha estat la seva actuació maldestra i desproporcionada la que ha enfortit les meves conviccions democràtiques pacífiques i de desobediència civil, i lluny de cap voluntat de revenja ara ja no les puc abandonar», assegura el líder d'Òmnium.

En l'àmbit personal, Cuixart explica que el seu fill Amat ha fet un any i mig i que tot aquest temps tant ell com la seva parella han vetllat perquè no vegi en els seus pares «ni un bri d'odi o rancor cap a ningú». I explica que si a ell li ha tocat aprendre a ser un «pres polític», al seu fill li correspon aprendre a ser un fill de «represaliat».

Per la seva banda, el diputat de JxCat considera que el fet de ser a la presó un any després d'haver-hi entrat «parla més dels jutges de com són i com pensen que no pas de nosaltres mateixos». «Crec, sincerament, que la meva presó i la de tots nosaltres defineix la visceralitat, la manca de parcialitat, els apriorismes i la politització dels jutges del Tribunal Suprem i en particular del jutge Llarena», afegeix el diputat. Sànchez assegura que la presó no és positiva ni aporta humanitat, tot i així referma les seves conviccions assegurant que no es penedeix de cap dels fets pels quals és a la presó.

Ahir, els portaveus d'ERC, PDeCAT i el PNB al Congrés van reclamar la llibertat dels Jordis. En declaracions al Congrés, el portaveu d'ERC, Joan Tardà, va considerar «injustificable» que tots dos siguin a la presó i va recordar que l'any de presó de Sànchez i Cuixart coincideix amb el «crit d'alarma» llançat ahir per Amnistia Internacional. Carles Campuzano del PDeCAT, considera també que Sànchez i Cuixart estan «injustament empresonats» Per a Aitor Esteban, del PNB, es tracta d'un empresonament «injust» perquè en aquest cas no té sentit la presó preventiva ni els càrrecs «se sostenen».

La portaveu parlamentària del PSC-Units, Eva Granados, va qualificar de «desproporcionada» la presó preventiva dels dirigents independentistes, encara que va reclamar que es deixi treballar «tranquils» els jutges i fiscals i que no es barregin les vies judicial i política.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va reclamar la llibertat dels presos independentistes.

Finalment, Cs va dir que els Jordis són els presos preventius que han tingut «més oportunitats i més advertències» d'Espanya. Segons el portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, les presons preventives són prorrogables fins a 4 anys i hi ha moltes persones a l'Estat que fa un any que estan empresonades amb aquesta condició.