L'exdirector de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, Agustí Colomines, un dels impulsors de la Crida Nacional per la República, va avisar que «en totes les independències hi ha hagut morts», però «si decideixes que no en vols», com passa segons el seu parer en el cas de Catalunya, «trigues més».

Així ho va assegurar dilluns passat en declaracions a La Xarxa el professor d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona i exalt càrrec del Govern català. Colomines va admetre que, «sense cap tipus de dubte», des de l'independentisme «hi va haver moltes ingenuïtats», però ho va vincular a «aquest experiment tan català d'intentar fer una independència sense un sol mort». També va afegir: «Normalitzar què? Mentre hi hagi presos i exiliats, què volen normalitzar aquí? A aquests senyors (els dirigents independentistes a la presó) els posaran 35 anys. I si ens poden caçar els altres, ens en posaran 35 als altres. Perquè ells el que volen és aturar-nos. I nosaltres volem la independència», va assenyalar.

Per la seva banda, José Zaragoza (PSC) va coincidir a criticar les paraules de Colomines. El diputat d'ERC Gabriel Rufián va dir: «Una absoluta barbaritat. Repeteixo: una absoluta barbaritat».

Zaragoza va interpretar que a alguns els molesta que hi hagi una possibilitat de solució i va qualificar Colomines d'exaltat i sense gaire sentit comú».