El president del PP, Pablo Casado, va qualificar l'esborrany de Pressupostos acordat amb Units Podem de «pamflet il·legal que s'està negociant amb un pres colpista», en al·lusió a Oriol Junqueras, i «amb un terrorista com Otegi», al qual Sánchez va replicar acusant el líder de l'oposició de ser «ostatge del seu passat més immediat, però també del seu passat més llunyà».

En la sessió de control al Govern al Congrés, Casado va assegurar que defensarà «Espanya d'uns pressupostos nefastos aquí, a Brussel·les o on faci falta», i que, segons el seu parer, «el que interessa als espanyols és que fracassi el seu Govern abans que tornin a arruïnar una vegada més Espa-nya». Sánchez va assegurar que el seu pla pressupostari remès ja a Brussel·les recull per primer cop en 12 anys una «retallada estructural» del dèficit, amb un superàvit primari del 0,4%, i una baixada del deute públic de dos punts. «Quelcom que vostès no van fer», va postil·lar. A més, va defensar que «el que necessita Espanya és justícia social», i que això significa «repartir el creixement econòmic», ja que, va explicar, «durant els anys de creixement les classes més benestants s'han beneficiat fins a quatre vegades més que les classes menys benestants». En aquest sentit, va defensar la pujada del salari mínim, que s'elevaria fins als 900 euros al mes, «reconstruir l'Estat del Benestar», augmentar els recursos per a educació i ciència i complir el 50% d'aportació de l'Administració central al sistema de la dependència. «Allò que no van complir quan eren al Govern», va retreure a Casado. Hores més tard, el líder del PP va defensar el seu viatge a Brussel·les per alertar la UE del pla pressupostari que ha remès Sánchez a Brussel·les amb l'objectiu de «finançar una campanya electoral llarga a dos anys», encara que hagi d'incomplir el dèficit. «El que volen fer és finançar una campa-nya electoral llarga de dos anys, com va passar amb Zapatero, per poder gastar 6.000 milions d'euros més en promeses innecessàries i, probablement, algunes d'elles incomplertes posant en dubte el futur del dèficit, del deute i l'atur de tots els espanyols», va denunciar Casado a la seva arribada a la cimera dels líders populars, prèvia al Consell Europeu. «Quan hi ha un compromís de complir una senda del dèficit per als propers tres anys, el més lògic és que no s'incompleixi», va reblar, destacant que són els socialistes els «patriotes de llauna» i «antipatriotes» per votar «en contra» del nomenament del comissari espa-nyol, Miguel Árias Cañete, del PP, o intentar «tombar el CETA».

Contactes amb el PNB

Per part seva, el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ja ha rebut una trucada del ministeri d'Hisenda per parlar dels Pressupostos del 2019. El PNB s'ha mostrat disposat al diàleg, segons van informar fonts de la formació dirigida per Andoni Ortuzar.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar, després que l'Executiu aconseguís l'acord amb Units Podem, que el PNB seria el primer partit al qual trucarien per intentar obtenir el seu suport als comptes públics.