El Consell de Ministres nomenarà avui l'exvicepresidenta de l'anterior Govern del PP Soraya Sáenz de Santamaría consellera electiva del Consell d'Estat per un mandat de quatre anys, va avançar ahir el Govern.

També es nomenaran nous consellers electius del suprem òrgan consultiu de l'executiu l'expresidenta del Tribunal Constitucional María Emilia Casas, l'exsenador d'ICV Jordi Guillot i l'exmagistrada del Constitucional Elisa Pérez Vera, la primera dona que va ser rectora d'una universitat pública a Espanya. El Consell de Ministres renovarà avui també el mandat de consellers electius que ja exerceixen aquesta funció en el Consell d'Estat. És el cas de l'exministre de Justícia del PP José María Michavila, l'expresident del Senat Juan José Laborda (PSOE), l'exministre d'UCD Juan Antonio Ortega i Díaz-Ambrona i la filòsofa Amelia Valcárcel.

Surten, en canvi, per haver caducat el seu mandat i no ser renovats, els exministres del PP amb José María Aznar, Ana Palacio i Isabel Tocino; l'advocat de l'Estat i exdiputat d'Unió (UDC-CiU) Manuel José Silva Sánchez; i l'exdefensora del Poble Maria Luisa Cava de Llano. Es manté de moment com a conseller electiu el socialista extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra, ja que pertany a la quota de reservat als expresidents autonòmics.

Al llarg de la seva història, el Consell d'Estat, organisme independent que assessora el Govern, s'ha caracteritzat per mantenir una composició plural i diversa.