El Tribunal Suprem (TS) va fer pública ahir la sentència per la qual va desestimar els dos recursos de la Generalitat contra la decisió del Govern de Rajoy d'intervenir els comptes catalans el setembre del 2017.

Incideix que «sense el paraigua de l'article 155 de la Constitució es poden adoptar mesures d'intervenció econòmica «com les aprovades per l'acord i que acudir a l'esmentat article «sembla excessiu». La sentència diu que el marc legal en el qual s'adopta l'acord, la seva motivació i la finalitat que persegueix se situen en l'àmbit de l'estabilitat pressupostària, dins dels mecanismes d'estabilitat i en concret del Fons de Finançament a Comunitats Autònomes, que concorden amb el compliment de la «conditio legis» que porta aparellada l'adhesió voluntària al mecanisme de finançament. En aquest cas el TS va acordar per unanimitat rebutjar les peticions de la Generalitat contra l'acord de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics, del 15 de setembre del 2017, i l'Ordre del ministeri d'Hisenda, del 20 de setembre, pels quals es va acordar la no disponibilitat de crèdits pressupostaris de la comunitat.

Diu també el TS que els fets posteriors al present recurs permeten diferenciar entre el procediment de l'article 155 i l'adopció de mesures necessàries dirigides a garantir que els fons públics rebuts per la Comunitat Autònoma recurrent es destinen a prestar serveis públics «i no a finalitats declarades inconstitucionals».