Cap polític ha passat del cinc. Els catalans han suspès el paper que van tenir tots els líders polítics al Parlament durant el Debat de Política General de principis d'octubre, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat difosa aquest divendres.

El millor puntuat és el líder d'ERC a la Cambra, Sergi Sabrià, amb un 4,65 sobre 10, seguit del diputat de la CUP Carles Riera (4,48) i, el president de la Generalitat, Quim Torra (4,24). Els següents a la llista són el líder del PSC, Miquel Iceta (4,09); la dels comuns, Jèssica Albiach (3,90); el diputat del PP i previsiblement pròxim líder del partit, Alejandro Fernández (2,74), i la cap de l'oposició i líder de Cs, Inés Arrimadas

Es tracta d'un sondeig elaborat a través de 800 enquestes a catalans majors d'edat, amb un marge d'error de + -3,47 i realitzada del 4 al 9 d'octubre de 2018. El debat es va caracteritzar per les diferències que van evidenciar JxCat i ERC sobre com actuar amb els diputats suspesos pel Tribunal Suprem, el que va originar retrets creuats i va obligar a posposar l'última sessió del debat.

Valoració pessimista

Pel que fa a les intervencions del debat de política general, el 85,6% dels enquestats consideren que van predominar les "crítiques, els retrets i les acusacions d'uns contra altres". Molt lluny queden el 6,2% que creuen que es van fer "propostes per solucionar els problemes del país". A la pregunta 'Amb quin interès ha seguit aquest debat concret', un 42,6% afirmen que amb 'bastant' i un 14,6% amb 'molt' mentre que un 33,8% 'amb poc' i un 8,6% 'gens: no l'ha seguit'.

Amb tot, els enquestats conclouen amb un 45,4% que la situació política "seguirà igual" i amb un 36,8% que "empitjorarà". Només un 13,5% afirma que "millorarà".Després del debat de política general, Iceta és el líder polític que els enquestats creuen que la seva imatge ha millorat amb un 23,2%, després Riera amb un 20,6% i Sabrià amb 20%. Per contra, Arrimadas amb un 55,7% i Torra amb un 45,6% empitjoren la seva imatge després de la sessió.

Una altra dada: 102 enquestats es mostren propers a ERC, 93 a JxCat, 47 a Cs, 46 al PSC, 40 a la CUP, 31 a CatECP i 9 al PPC. En aquest sentit, el director del CEO, Jordi Argelaguet, ha apuntat que els marges d'error de l'estudi són "tant grans" que s'escapen de fer una sentència "contundent". "Ens dibuixa el panorama en termes generals. És com una fotografia borrosa, veiem formes i alguns colors però el detall no el tenim ni de lluny perquè la mostra queda molt petita", ha reconegut.