El govern espanyol ha respost la carta formal de la CE que alertava del perill d'incompliment de l'objectiu de dèficit a la proposta de pressupostos pel 2019 tot defensant que els comptes són "prudents" i representen l'"esforç estructural més gran" a Espanya des del 2013.

En una missiva firmada pel Secretari General del Tresor, Carlos San Basilio Pardo, el Ministeri d'Economia i Empresa ha argumentat que la despesa està dins dels marges de flexibilitat previstos al Pacte d'Estabilitat i Creixement. A més, ha assegurat que el pla pressupostari permetrà reduir el deute amb mesures estructurals, tot afegint que aconseguir un superàvit primari el 2019 és "una prioritat". Al text, Pardo també ha recordat que els pressupostos presentats compten amb l'aval de l'Autoritat Fiscal Independent.

En la seva carta, Brussel·les també va advertir que l'esborrany enviat no donava una imatge completa de les mesures planificades, i, per això va exigir al govern espanyol que aportés tota "la documentació necessària" per poder determinar si hi ha risc o no d'incompliment.

En la resposta, el govern espanyol s'ha compromès a enviar a la CE més informació sobre el projecte de pressupostos, com ara l'impacte que tindrà la pujada a 900 euros del salari mínim interprofessional, pactada amb Podemos.

A més, l'executiu espanyol ha aprofitat per contestar dubtes plantejats per l'executiu europeu pel que fa al compliment del dèficit estructural, a la reducció del deute i al creixement de la despesa primària. Sobre el dèficit, el govern de Pedro Sánchez ha assegurat que no tan sols se situa en els marges de flexibilitat sinó que suposarà "l'esforç estructural més gran que s'ha implementat a Espanya des de 2013", en el primer mandat de Mariano Rajoy.

En segon lloc, el text remarca que les xifres presentades demostren la "determinació" del govern socialista "d'accelerar el ritme de reducció del deute", tenint en compte que el pla pressupostari espanyol contemplarà "mesures estructurals" i fixarà com a prioritat aconseguir un superàvit primari el 2019.

Sobre el creixement de la despesa, l'executiu europeu va apuntar que la taxa de creixement nominal de les despeses primàries netes de l'1,7% excedia l'increment màxim recomanat del 0,6%. No obstant això, el govern de Pedro Sánchez ha defensat que la xifra presentada entra dins del 0,5% de marge de flexibilitat permès.

Com a mostra de les intencions del govern d'aconseguir els ingressos previstos, la carta recorda que aquest divendres el Consell de Ministres va aprovar dos nous impostos, el de transaccions financeres i la taxa digital, i assegura que els pressupostos inclouran noves mesures fiscals sobre l'impost de societats o taxes mediambientals.

A més, també menciona que aquest divendres es va aprovar el projecte de llei per lluitar contra el frau fiscal, que inclou, per exemple, iniciatives com el sostre de 1.000 euros pels pagaments en efectiu.

"La diligència i l'ambició amb la qual ha actuat el govern no deixa cap mena de dubte pel que fa al seu compromís d'implementar les mesures relatives als ingressos previstos", ha afegit Pardo, que ha demanat a la CE que ho tingui en compte en la seva anàlisi.