El líder de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar ahir que la reunió amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners va anar «bé» i va servir per a la distensió, i va remarcar que ara cor-respon al president del Govern, Pedro Sánchez, «moure's» i negociar els pressupostos.

«Ja ens hem mogut, contribuint al diàleg i a la distensió, que són imprescindibles perquè hi pugui haver acords polítics, però ara al Govern espanyol li toca moure's», va afirmar Iglesias en unes declaracions a la premsa després de sortir de la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada.

En aquest sentit, el líder de Podem va constatar que la seva formació «ha fet la seva feina» i ha contribuït a aquest diàleg, i ha insistit així en la necessitat que l'Executiu de Pedro Sánchez faci el que ha de fer i «negociï com a Govern».

Iglesias va reiterar, a més, el seu «compromís» a mantenir aquest diàleg per poder «avançar».

El secretari general de Podem va afirmar que la seva formació i ERC estan «d'acord» en els aspectes fonamentals de les mesures econòmiques que s'haurien d'aplicar, tot i que «encara és d'hora perquè hi puguin haver les condicions per parlar de pressupostos», i va insistir que el Govern espanyol ja sap «el que ha de fer» perquè hi pugui haver una negociació.

Després de la visita a Junqueras, Iglesias va començar la seva compareixença davant els mitjans afirmant que els líders independentistes es troben en una situació de «presó injusta» per «haver fet política», i creu que haurien d'estar en llibertat.

Va remarcar que no comparteix l'estratègia dels independentistes, i que aquests poden ser «adversaris», però que, segons el seu parer, no haurien de ser a la presó.

Protestes a la seu d'ERC

Un centenar de membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) es van concentrar ahir a la tarda davant la seu d'ERC a Barcelona al crit d'«independència o dimissió» i «covards a casa». Els assistents van protestar perquè consideren que el partit d'Oriol Junqueras -que aviat complirà un any a la presó- no està fent prou per avançar cap a la independència de Catalunya.

La porta d'entrada a la seu dels republicans era tancada i amb la persiana completament abaixada, i diversos agents dels Mossos d'Esquadra l'estaven custodiant. En la concentració també es van sentir proclames com «botiflers» i «votem, guanyem», i es van exhibir cartells amb el lema «Sense desobediència no hi ha independència». Els CDR havien convocat la protesta a través de les xarxes socials, i també en altres punts, com a la seu del PDeCAT a la capital catalana.

L'eventual negociació pressupostària entre el Govern central i els partits sobiranistes també s'ha esmentat en les consignes i amb un missatge clar que els CDR rebutgen qualsevol diàleg: «Els pressupostos que se'ls fiquin pel cul».

Una de les assistents va llegir un manifest que acusa els partits independentistes de no estar promovent la independència, i va concloure: «Aparteu-vos que vindran uns altres».

També va criticar que els mateixos partits cridin a la mobilització i després «hi enviïn els Mossos», en al·lusió a les càrregues policials que hi va haver davant del Parlament el dia 1 d'octubre passat.

Es va demanar també la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, encara que és del PDeCAT, i no d'ERC, i es van cridar consignes com «fora els feixistes dels mossos d'esquadra».

Alguns dels càntics de protesta es van personalitzar contra el president del Parlament de Catalu-nya, Roger Torrent, i el vicepresident del Govern de la Generalitat i número tres d'ERC, Pere Aragonès, als quals van titllar de «traïdors» i els van advertir que «ni oblit, ni perdó».

Per contra, els assistents consideren que Junqueras està fent una mica més per la independència que el seu propi partit, ja que van cantar que ERC «no es mereix» el seu president, i van demanar que s'obrin les presons perquè surtin els presos sobiranistes.

Els assistents també van clamar per la «unitat» dels partits independentistes, després de les discrepàncies reiterades de JxCat, ERC i la CUP en les últimes setmanes.