Aquest mes d'octubre del 2018 toca canvi horari. La matinada de diumenge acaba l'horari d'estiu i comença el d'hivern i cal canviar el rellotge (pot ser s'endarrerirà per última vegada?). A les 3.00 hores seran les 2.00 hores novament i, per tant, la nit de dissabte a diumenge es podrà dormir una hora més.

El canvi d'hora d'estiu a hivern té lloc l'últim diumenge d'octubre -enguany, el 28 d'octubre- a tot Europa, d'acord amb la Directiva Comunitària del Canvi d'Hora, que és d'obligat compliment amb l'objectiu d'aconseguir un estalvi energètic, tot i que això podria canviar abans del 2020, ja que la Comissió Europea ha proposat eliminar-lo i el Govern espanyol s'hi ha mostrat "bastant d'acord".

Concretament, la Comissió Europea ha deixat la decisió en mans dels governs i els ha demanat celeritat en la presa de decisió per aconseguir que l'últim canvi d'hora en el bloc comunitari tingui lloc el 2019.

Segons el calendari plantejat per la Comissió Europea, l'últim canvi d'hora obligatori es farà el 31 de març del 2019 i de Estats membres que desitgin tornar a l'hora d'hivern realitzaran una darrera modificació el 27 d'octubre.

A partir d'aquesta data no es podran fer més canvis. Per aquest motiu, l'Eurocambra i el Consell de la UE -la institució en la qual estan representats els països- han d'acordar i aprovar la normativa com a molt tard al març de 2019. Segons estimacions de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE ), el potencial d'estalvi en il·luminació podria arribar al voltant de 300 milions d'euros, l'equivalent al 5 per cent del total. D'aquesta quantitat, 90 milions correspon al potencial de les llars espanyoles, fet que suposa un estalvi de 6 euros per llar i 210 milions restants s'estalviarien als edificis del sector terciari i en la indústria.

Història del canvi horari

El costum d'endarrerir el rellotge en una hora a l'hivern i recuperar-la a l'estiu es va començar a utilitzar de forma generalitzada el 1974 per poder aprofitar millor la llum del sol (i consumir menys electricitat) després de la primera crisi del petroli.

La Directiva Europea que regeix el denominat Canvi horari fixa que l'horari d'estiu comença en l'últim diumenge del mes de març i que acaba l'últim diumenge d'octubre.

D'aquesta manera, a partir d'aquest diumenge, 28 d'octubre, recuperarem la que és considerada hora oficial a Espanya, és a dir, una hora per davant del temps que marca el meridià de Greenwich (Greenwich Mean Time GMT).

Recorda que si tens marcada al mòbil la pestanya 'Zona horària automàtica' -cosa que sol venir marcada per defecte-, el canvi d'horari es farà de forma automàtica.

Aquesta mesura no només s'adopta a Espanya, sinó que es du a terme en uns 70 països de tot el món. Japó és l'únic país industrialitzat que no s'ha adaptat encara a aquesta normativa. En concret, s'aplica a tots els països d'Europa, Amèrica del Sud, Àfrica i en algunes zones dels Estats Units i Canadà.