L'anunci fet pel sector sobiranista de Catalunya En Comú de creat una nova plataforma per "redreçar" el rumb de la formació, no ha agradat a la direcció del partit, la qual, per boca del coordinador general, Ramon Arnabat, ha lamentat que no se l'hagi informat oficialment. La plataforma es presentarà aquest dimarts, 23 d'octubre ja que part dels militants consideren que la pluralitat que va fer d'aquest un projecte guanyador està actualment "en risc" i avisen que "molts sobiranistes se senten completament orfes dins d'aquest espai". El manifest fundacional de la nova plataforma, 'Som Comuns. Som Sobiranistes', lamenta que la intensitat política amb què s'ha viscut el "processisme" hagi provocat un "replegament" per part d'alguns sectors i que Catalunya en Comú s'hagi "allunyat" dels seus valors fundacionals: "Necessitem un projecte sobiranista que dibuixi un país que valgui la pena ser viscut".

El coordinador general de Catalunya en Comú ha replicat aquest dilluns al nou sector que l'espai de la formació "és sobiranista" perquè així ho defineix l'ideari del partit i ha concretat que dins del sobiranisme hi "caben posicions" des de l'independentisme fins al federalisme.

La direcció se n'ha assabentat per la premsa

Arnabat s'ha mostrat sorprès perquè el manifest no hagi arribat "oficialment" a la direcció i que se n'hagin assabentat "a través de la premsa". "Tampoc sabem qui el signa", ha detallat. En qualsevol cas, ha assegurat que les demandes s'han de debatre a nivell intern a la formació amb "franquesa" i "lleialtat". Així també ha recordat que la pluralitat dins els Comuns està garantida perquè les candidatures que es van presentar a les primàries "estan representades tant en el Consell Nacional com en l'executiva". "Estem disposats a discutir i parlar de totes les opinions", ha subratllat.

El sector crític dels comuns recorda que el partit que va guanyar les eleccions generals a Catalunya el 2015 i el 2016, així com les darreres municipals a Barcelona, era "una força sobiranista nova, de progrés i de canvi democràtic" amb l'objectiu d'apropar les institucions a la gent "des d'un sobiranisme de base ciutadana i sense supeditacions a visions conservadores o als grans partits polítics tradicionals".

Pel que fa al grup parlamentari de CatECP, Arnabat ha apuntat que "s'autogestiona" i que entén que de moment "segueix funcionant". De la portaveu Elisenda Alamany, malgrat que hagi estat una de les signants del manifest, li ha transmès la seva "plena confiança" perquè fa de portaveu de "tot l'espai".