L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el líder de Podemos, Pablo Iglesias, van mantenir ahir una llarga conversa telefònica en què van coincidir en la necessitat d'«obrir espais de diàleg polític», sense els quals no és possible arribar a acords de cap mena.

Segons van explicar fonts pròximes a Puigdemont, que viu a Waterloo (Bèlgica), la conversa telefònica amb Pablo Iglesias va tenir lloc ahir al vespre i va allargar-se uns 45 minuts.

«Han parlat de la situació política a Catalunya i a Espanya, de l'escenari polític creat després de la moció de censura, de la nova correlació de forces parlamentàries al Congrés dels Diputats i de la situació dels presos polítics i exiliats», van apuntar les mateixes fonts, sense especificar si també van parlar dels Pressupostos de l'Estat.

Iglesias, que va mantenir aquesta conversa telefònica amb Puigdemont després que divendres passat es reunís amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners, va traslladar al líder de JxCat el seu interès a mantenir un diàleg amb ell, com a dirigent de la primera força de la coalició que governa a Catalunya.

Les esmentades fonts pròximes a Puigdemont van apuntar que els dos líders van coincidir «en la necessitat d'obrir espais de diàleg polític sense excloure cap tema», ja que actualment aquests espais «no existeixen i són la condició per fer possible qualsevol mena d'acord en el futur».

«Les converses entre Puigdemont i Iglesias continuaran», van subratllar, i l'expresident de la Generalitat va convidar el líder de Podemos «a mantenir una reunió presencial».

Iglesias també es reunirà avui a Vitòria amb el lehendakari Iñigo Urkullu, dins de la seva ronda de contactes per analitzar l'actualitat i explorar els possibles suports als pressupostos.

Entrevista amb els presos

Després de la seva reunió a la presó divendres amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, Iglesias va aprofitar la visita a Lledoners per veure's amb la resta d'empresonats pel procés, singularment els exconsellers de Presidència, Jordi Turull, Interior, Joaquim Forn, i Territori, Josep Rull, i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez. El líder de Podemos també va tenir temps d'analitzar la situació política amb els polítics de Junts per Catalunya. El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, confia que Iglesias s'acabarà reunint a Waterloo amb Puigdemont. «El sentit comú fa pensar que la reunió es produirà», va assenyalar Pujol, que va negar que a hores d'ara la reunió ja estigui agendada.