El president dels Estats Units, Donald Trump, va assegurar que té intenció d'abandonar l'històric acord signat amb Rússia fa 30 anys sobre armes nuclears de mig i curt abast (INF) ateses, segons va denunciar, les constants violacions que Moscou ha comès del pacte. «Rússia ha violat l'acord, l'han estat violant durant molts anys, així que posarem fi a l'acord i marxarem», va assenyalar.

Aquestes declaracions es van produir després que divendres se sabés que el seu nou assessor de seguretat nacional, John Bolton, estava pressionant el mandatari per abandonar l'acord en tenir informació que Rússia estava desenvolupant un nou míssil de creuer que violaria els termes del tractat.

El pacte del 1987 ajuda a protegir la seguretat dels Estats Units i els seus aliats a Europa i Àsia. Concretament, prohibeix que els Estats Units i Rússia posseeixin, produeixin o provin míssils de creuer llançats des de terra amb un abast 450-5600 quilòmetres. Rússia ja havia exhibit els seus dubtes sobre seguir o no a l'acord tenint en compte la proximitat de la defensa de l'OTAN a les seves fronteres, que interpreta com una amenaça.

El Govern rus va expressar la seva consternació davant la decisió del president nord-americà.