El PSOE haurà de fer front avui a la Comissió de Defensa del Congrés a diverses propostes de Units Podem, ERC, PDeCAT i Compromís que demanen la suspensió de les exportacions d'armes a l'Aràbia Saudita i tots els països implicats en conflictes armats o que vulnerin els drets humans.

Coincidint amb la polèmica per la mort del periodista saudita Jamal Khashoggi, el Congrés debatrà les propostes de resolució presentades pels grups parlamentaris a l'informe d'exportacions de material de defensa i doble ús en l'any 2017, a les quals ha tingut accés Europa Press.

Entre elles n'hi ha diverses que afecten l'Aràbia Saudita presentades per PDeCAT, ERC i Units Podem. En concret, els dos partits catalans demanen prohibir tots els contractes amb la monarquia del golf Pèrsic i revocar els ja existents. Per la seva banda, Units Podem demana suspendre les autoritzacions per a l'exportació d'armes que puguin ser utilitzades en la guerra del Iemen, «a la llum de les gravíssimes i reiterades violacions dels drets humans de la població iemenita que han quedat àmpliament documentades». Però, a més, vol revocar les autoritzacions ja concedides per a exportacions d'armes en els casos en què s'hagi demostrat que puguin ser utilitzades «en situacions en què s'incorre en vulneració greu del dret internacional i humanitari». En aquest cas, proposa que el Govern recorri a l'acció exterior per buscar un comprador alternatiu que sí que compleixi la legislació vigent. I en cas que no sigui possible, apunta que l'executiu «invertiria en la indústria afectada per la càrrega de treball equivalent, orientant la fabricació a suplir mancances de l'àmbit civil o militar».

Aquesta proposta arriba després que el Govern es fes enrere en la paralització de la venda de 400 bombes de precisió làser a l'Aràbia Saudita pel temor que el país saudita respongués cancel- lant la compra de cinc corbetes a Navantia, per valor de 1.800 milions d'euros. Lluny de fer al·lusió a l'Aràbia Saudita, el PSOE sosté en les seves propostes de resolució la necessitat de complir els requisits legals per a les exportacions «tenint en compte la situació dels drets humans del país receptor» i «reforçar l'enfocament preventiu» en zones d'alta conflictivitat.

Per la seva banda, el PP vol posar fi a «la desinformació i els tòpics» respecte a la venda d'armes i demana al Govern fomentar la divulgació dels seus avantatges entre la ciutadania, destacant l'important paper que té per a l'economia espanyola així com els beneficis que els països de venda siguin occidentals per poder ser controlats per organismes internacionals. A més, reclama respecte als criteris de la junta interministerial encarregada d'autoritzar les exportacions i exigeix «no fer ús ni incloure criteris partidistes en el procés de presa de decisions, i anteposar el compliment de la llei per sobre d'ideologies».

Ciutadans, per la seva banda, advoca per fer controls posteriors a la venda i vigilar el risc de desviament. I demana un marc legislatiu que enforteixi la indústria de defensa, així com facilitar la seva activitat exterior per a «un intercanvi constant de talent i emprenedoria».

La Comissió de Defensa també acollirà el debat de proposicions no de llei, entre les quals una de Compromís que torna a reclamar l'embargament de les exportacions a l'Aràbia Saudita. Precisament, aquest tema tornarà a ser abordat demà al Congrés amb la intervenció del president del Govern, Pedro Sánchez, davant del ple per donar compte de la posició d'Espanya en la polèmica. La venda d'armament a l'Aràbia Saudita s'ha convertit en una qüestió delicada per al Govern, per la guerra al Iemen i la mort del periodista Jamal Khashoggi.