L'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) va advertir ahir que és «urgent» estabilitzar l'atenció de la caravana de 7.000 migrants centreamericans que vol arribar a la frontera dels Estats Units i que roman per ara al sud de Mèxic.

ACNUR compta amb un equip de 45 persones a la localitat de Tapachula (Chiapas), on han recalat la majoria dels migrants. L'agència ha intensificat les tasques de registre i identificació, amb el principal objectiu de detectar les persones més vulnerables i millorar la seva assistència.

Un portaveu d'ACNUR, Adrian Edwards, va recordar als països per on passa la caravana que és «probable» que hi hagi persones en situació de «perill real», i per aquest motiu va instar a garantir-los les mesures obligatòries de protecció internacional abans de prendre qualsevol decisió referent a deportacions.

En aquest sentit, Edwards va expressar la seva preocupació pels riscos de seguretat i la situació humanitària que afronten aquestes persones.

«Estabilitzar la situació s'ha convertit en una cosa urgent. És essencial que hi hagi una recepció apropiada i altres mesures per als que busquen asil, així com per a altres persones en moviment», va reclamar en un comunicat Edwards.

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha abocat dures crítiques contra la caravana, en què, segons ell, s'haurien infiltrat delinqüents, i contra els països d'origen i trànsit. Dilluns, va anunciar que havia «alertat» la Guàrdia Fronterera i l'Exèrcit pel que considera una «emergència nacional».