L?exministra de Cultura Carmen Alborch ha mort aquest dimecres a la seva casa de València, als 70 anys víctima d?una llarga malaltia. Alborch, nascuda a Castelló de Rugat, va formar part del govern de Felipe González com a ministra de Cultura entre el 1993 i 1996 i va ser diputada socialista al Congrés durant tres legislatures (de la VI a la VIII) per la circumscripció de València. Era autora de diverses obres literàries on abordava el feminisme, la política i la cultura, i havia estat guardonada amb diverses distincions de la Generalitat Valenciana, l?ultima de mans del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i del president espanyol, Pedro Sánchez.

L'última aparició pública d'Alborch va ser el passat 9 d'octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, quan va rebre l'Alta Distinció de la Generalitat. En el seu discurs, com que va exercir a més com a portaveu dels guardonats, va asseverar que el feminisme "havia de ser declarat Patrimoni de la Humanitat".

"El feminisme, com que ha millorat la qualitat de vida de tots els ciutadans i ciutadanes, hauria de ser declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat", va dir en aquell acte institucional el passat 9 d'octubre en presència, entre d'altres, del president del Govern central, Pedro Sánchez; i del cap del Consell, Ximo Puig.

El 2007 va ser candidata a l'alcaldia de València, i va exercir de portaveu socialista a l'Ajuntament fins el juny del 2011.

Lluita contra les desigualtats

En el seu currículum figuren nombroses distincions per la seva lluita per la igualtat entre dones i homes, com a Premi de Dones Progressistes, Premi Meridiana de la Junta d'Andalusia, Premi Rosa Manzano 2007 o Premi de Gabriela Sánchez Aranda 2009. És sòcia d'honor de l'Associació clàssiques i Modernes i de l'Associació de dones investigadores i tecnòlogues (AMIT). A més, ha rebut també el Premi Generant Art 2015 concedit per l'Associació Generant Art de dones artistes.

Va ser sòcia d'honor de l'Associació Clàssiques i Modernes i de l'Associació de dones investigadores i tecnòlogues (AMIT). A més, va rebre també el Premi Generant Art 2015 concedit per l'Associació Generant Art de dones artistes.

Li va ser concedida la Creu d'Honor de San Raimundo de Peñafort, nomenada Officier Dans L'ordre Des Arts Et Des Lettres y de La Gran Cruz de Carlos III. També va ser patrona d'honor del Teatre Real.

La seva vessant d'escriptora

Com a autora, a més de diverses obres especialitzades relacionades amb el Dret Mercantil, és responsable de títols com a 'Solas, gozos y sombras de una manera de vivir' (1999); 'Malas, rivalidad y complicidad entre mujeres' (2002); 'Libres, ciudadanas del mundo' (2004), 'La ciudad y la vida' (2009) i 'Los placeres de la edad' (2014).