El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, va negar que el Govern vulgui relaxar la immersió lingüística a les escoles. Una de les novetats del nou model lingüístic que impulsa la Generalitat és que els centres podran modificar la presència dels diferents idiomes en qualsevol matèria, de forma que es pugui donar més castellà en entorns catalanoparlants i més català en entorns castellanoparlants.

«El que fem és adequar la didàctica de les llengües a la realitat sociolingüística actual dels nostres centres», va argumentar Bargalló, que va subratllar que l'objectiu és aconseguir que tots els alumnes siguin «altament competents» en català i castellà. «I aquesta és una estratègia que s'ha de seguir de manera diferenciada a cada centre», va insistir en una entrevista a Ser Catalunya.

Bargalló va remarcar que el català continua sent la llengua vehicular, però va defensar que cada centre «ha d'adequar-se a quina és la primera llengua del seu alumnat» per llavors «ensenyar totes les llengües a partir d'aquesta realitat». Va assenyalar que el Govern no pren decisions «a partir de possibles tempestes», sinó que treballa per «solidificar la immersió» i alhora aconseguir que els alumnes surtin sent «altament competents en català i en castellà», però també en anglès. En preguntar-li si això vol dir reconèixer que hi ha zones on el castellà no es parla prou bé, el conseller va respondre amb l'argument contrari. «És una manera de dir que en algunes zones de Catalunya el català no és d'ús habitual a la majoria de les famílies ni al carrer, i que cal encara fer més accions en favor del català», va apuntar.

El conseller va recordar que aquest document, presentat dimarts, s'ha treballat durant quatre anys i ha tingut la participació de grups de recerca universitaris i també del Consell d'Europa. També va destacar que una de les seves novetats és que també hauran de ser visibles les llengües dels alumnes procedents d'altres països, perquè la millor manera que ells aprenguin el català i el castellà és aprenent també el seu idioma, va dir. Pel que fa a l'anglès, que també rep un impuls important en aquest nou pla lingüístic, el conseller va remarcar que el Govern estarà a partir d'ara obligat a preparar millor els professors en aquest sentit.

Beques menajdor

D'altra banda, Bargalló va assegurar que el seu departament «es compromet a augmentar les beques menjador i a fer-ho en un nou tram» que cobrirà el 80% del cost per a les famílies. Amb el sistema actual de beques, la Generalitat sufraga el 100% del cost del menjador a les famílies més necessitades o bé el 50% segons les seves característiques, «però hi ha casos en els quals donar el 50% és insuficient», va assenyalar Bargalló al ple del Parlament.