El Govern de Pedro Sánchez ha donat per trencades les relacions amb el president del Partit Popular, Pablo Casado, en considerar que «ha perdut el respecte institucional», segons van precisar a última hora d'ahir fonts del Palau de la Moncloa.

L'Executiu espanyol va prendre aquesta decisió després que Casada acusés Sánchez des de la tribuna del Congrés dels Diputats de ser «partícip i responsable» del «cop d'estat» que, segons el parer del popular, s'està perpetrant a Catalunya.

Tot seguit, Sánchez va amenaçar de trencar les relacions amb Casado. «Manté aquestes paraules sí o no? Si les manté, vostè i jo no tenim res més de què parlar», va advertir Sánchez en to sever a Casado, per després qualificar d'«inacceptable» l'acusació del líder del PP.

A la sessió de control que va seguir el ple sobre el Consell Europeu, Casado va demanar a Sánchez que no es posi «tan digne» i se senti «tan ofès» perquè el PP sostingui que un Govern «sempre té responsabilitat pel que passa al seu país».

En aquest sentit, el líder dels populars va assenyalar que, amb els «detalls» que ell havia exposat en el ple del Congrés sobre el que està passant a Catalunya, l'Executiu socialista «sí que és responsable que no es posin mesures per tallar aquest cop a l'Estat» . Segons va assegurar, així és com ell sol referir-s'hi per «ser pulcres amb el llenguatge».

En el seu torn, Sánchez va tornar a preguntar-li si retirava o no l'«acusació» que li havia fet. «Digui-ho, és molt senzill, digui 'm'he equivocat, ho sento', i que es retiri aquesta frase del diari de sessions. No passa res senyor Casado», va emfatitzar, per demanar al Partit Popular que «abandoni la crispació» i exerceixi l'oposició amb «moderació».

Després, en abandonar l'hemicicle, el líder dels populars va afirmar que Sánchez és «responsable de no fer res amb el que està passant a Catalunya», que «està sent un cop a l'Estat». «Ja ho he dit tres vegades. Quan no surts bé d'un debat i intentes victimitzar-te, crec que al final acabes perdent el debat dues vegades», va concloure Casado.

També a la sortida del ple, la vicepresidenta del Govern espa-nyol, Carmen Calvo, va considerar que Casado «es retrata» amb aquestes declaracions. «Aquí vam viure un cop d'estat, amb Tejero. Els espanyols li ho recordaran a les urnes», va assenyalar abans d'entrar a la zona de Govern.

Per la seva banda, el grup socialista al Congrés dels Diputats va aplaudir la «ruptura de relacions» entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i el líder del Partit Popular, Pablo Casado, segons van assenyalar a Efe fonts de la direcció, que finalment es va acabar consumant a última hora d'ahir a la nit.