El Tribunal Suprem ha donat per tancada la instrucció de la causa del procés i dona per bona la investigació feta pel jutge instructor, Pablo Llarena. La Sala Penal ha obert judici oral contra Oriol Junqueras i la resta d'exconsellers, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i els membres sobiranistes de la Mesa.

En total, s'asseuran al banc dels acusats 18 dels 25 processats per aquest tribunal, ja que set d'ells estan a l'estranger. La Sala Penal dona 5 dies a les acusacions (Fiscalia, advocacia de l'Estat i VOX) perquè presentin els escrits d'acusació i fixin per a cadascun d'ells quants anys de pena sol·licita i per quins delictes.

Serà el moment de conèixer si es manté la rebel·lió. En la interlocutòria, els magistrats rebutgen les al·legacions de les defenses per evitar "dilacions indegudes" (en sol·liciten més de 300) i acorden l'arxivament de la causa contra Artur Mas, Neus Lloveras i Marta Pascal.

A qui es jutjarà

A més de Junqueras i Forcadell, la Sala envia a judici els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila; i els dirigents sobiranistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Al seu costat s'asseuran a la banqueta dels exmembres de la Mesa del Parlament Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Josep Joan Nuet, a més de la exportaveu de la CUP al Parlament Mireia Boya.

Mas i Lloveras queden fora de la causa

La Sala confirma també el sobreseïment lliure de la causa per l'expresident de la Generalitat Artur Mas i per l'expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència Neus Lloveras.

Quan començarà el judici?

Fonts jurídiques assenyalen que el judici començarà previsiblement al gener, si bé tot dependrà dels articles de previ pronunciament que es plantegin abans que arrenqui la vista oral.

Tot apunta que les defenses faran ús d'aquestes qüestions prèvies per a, entre altres assumptes, proposar que sigui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'encarregat de jutjar els fets i no el Suprem, en considerar que no és l'òrgan jurisdiccional competent, com així vénen manifestant al llarg de tot el procediment.

En aquest cas, totes les qüestions prèvies s'han de presentar abans que les defenses elevin els seus escrits de qualificació i la Sala haurà de fixar una vista per debatre-les, amb l'horitzó de resoldre-abans de Nadal.

Al·legacions rebutjades

En la interlocutòria, de 59 pàgines, els magistrats rebutgen totes les al·legacions presentades per les defenses, que demanaven que es revoqués la instrucció i es practiquessin noves proves. Els magistrats apunten que la defensa ha demanat més de 300 diligències per completar la feina feta per Llarena. Segons la interlocutòria, la bateria de proves sol·licitades presenten "visible confusió sobre la funcionalitat" i, en cas de ser acceptades, suposarien un "inadmissible perjudici del dret dels inculpats a tenir un procés sense dilacions indegudes". "Reobrir el sumari per practicar diversos centenars de diligències frustaria tota expectativa d'enjudiciament en un termini raonable", recull la interlocutòria.

En les al·legacions de la defensa, també demanaven a la sala que es pronunciés sobre si concorren o no els elements de la rebel·lió. Els magistrats es neguen a pronunciar-se i argumenten que en aquest moment processal només han de fixar si tanquen la instrucció i obren judici oral. "Amb l'obertura de judici oral no es prejutja ni la qualificació jurídica dels fets ni la responsabilitat dels presumptes culpables dels mateixos, sense la necessitat d'esclarir-los", recull la interlocutòria.

També al·legaven indefensió perquè no podien accedir als documents de la causa penjats en un núvol a Internet. Els magistrats repliquen que tots els documents que s'han tractat informàticament ja existien en paper i que, en base a aquest format, no hi va haver cap queixa dels advocats defensors.

Tot allò que el tribunal ha rebutjat ara, les defenses ho poden tornar a sol·licitar quan presentin els seus escrits. I així ho indiquen els magistrats en la interlocutòria. Les defenses presentaran escrit després que ho hagin fet la Fiscalia, Advocacia de l'Estat i VOX.

5 dies per conèixer penes

La Sala Penal dona 5 dies a les acusacions perquè formulin escrits d'acusació. En aquests, Fiscalia, Advocacia de l'Estat i VOX hauran de determinar un a un quants anys de presó sol·liciten i per quins delictes. Serà el moment, doncs, de saber si es manté l'acusació de rebel·lió o si, per contra, es rebaixa. ERC i PDeCAT han demanat al govern espanyol que insti la Fiscalia a retirar o rebaixar les acusacions per rebel·lió com a condició per posar-se a negociar els pressupostos del 2019 acordats per l'executiu de Pedro Sánchez i Podem.

També hauran de presentar els seus escrits l'acusació popular -exercida per VOX- i l'advocacia de l'Estat, que es va personar inicialment per l'existència d'un delicte de malversació però que també podria formular acusació per a la resta de delictes.

També està pendent que la Fiscalia formuli els escrits l'Audiència Nacional, que ha processat l'excap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana, l'exdirector dels Mossos, Pere Soler, i l'exsecretari general d'Interior, Cèsar Puig. La Sala Penal va tancar la instrucció el passat 15 d'octubre i donava 5 dies al ministeri públic. En el seu moment, la Fiscalia de l'Audiència Nacional ja va avançar que demanaria més temps. Tot fa pensar, doncs, que es donin a conèixer conjuntament els escrits contra els processats a l'Audiència Nacional i al Tribunal Suprem.

Dos nous membres al tribunal

Fins ara, havia transcendit quins magistrats integrarien el tribunal que dictaria la sentència. Manuel Marchena en serà el ponent i també l'integraran Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramón Berdugo, Lucano Varela i Antonio del Moral. En la interlocutòria, es dona a conèixer els dos noms dels magistrats que completaran el tribunal: Ana Ferrer i Andrés Palomo.