L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha reclamat aquest dijous a Ginebra el «respecte i el reconeixement de la comunitat internacional» per poder exercir el dret a l'autodeterminació de Catalunyade forma democràtica i pacífica. En declaracions a la premsa després d'un discurs al Fòrum Crans Montana, l'expresident ha dit que «és el moment de reivindicar el dret a l'autodeterminació com a eina de pau que permet evitar conflictes». «No és just que només pugui optar a ser reconeguts en aquest dret països que hagin engegat guerres o que s'hagin matat entre ells, va al revés, els que tenim un compromís profund a exercir-lo de manera democràcia, no violenta, inclusiva i pacífica hem d'obtenir el respecte i reconeixement de la comunitat internacional», ha dit. Segons Puigdemont, el govern espanyol té «un problema seriós» quan intenta «justificar» al món que té «presos i exiliats».

«En un món globalitzat en què estem superant les èpoques dels conflictes violents, és el moment de reivindicar que el dret a l'autodeterminació és una eina de pau», ha assegurat Puigdemont.

Segons el líder del partit Junts per Catalunya, a l'Estat espanyol «hi ha més gent que s'adona que no hi ha cap tipus de base jurídica per acusar ningú» de rebel·lió a Catalunya, ni tampoc per mantenir-los a la presó. «És una vergonya i ho saben», ha remarcat.

Puigdemont ha dit que quan els representants del govern espanyol intenten «justificar» a l'estranger «perquè hi ha aquesta gent a la presó» es troben amb «un problema seriós». «Els pregunten perquè són a la presó, a qui han matat, quantes bombes han posat», ha reiterat, però no poden donar resposta perquè «no són culpables de cap acte de violència».

«Aquesta situació li pertoca de resoldre a qui l'ha creada», ha dit l'expresident. Segons Puigdemont, els independentistes catalans «sempre» han estat «allà mateix». «Som un poble que ha exercit el seu dret a l'autodeterminació», ha dit, insistint que s'han d'obrir converses per «parlar d'això» amb Madrid.

Amb tot, ha advertit que al govern espanyol «van molt equivocats» si creuen que es pot parlar «amb gent a la presó i a l'exili i amb persecució».

L'autodeterminació pacífica

Durant el seu discurs al Fòrum Crans Montana, Puigdemont ha defensat l'autodeterminació com un «mitjà útil per prevenir conflictes». De fet, ha destacat que moltes de les guerres de la segona meitat del segle XX es van produir pel «no respecte del dret a l'autodeterminació» i no pas pel seu exercici.

Puigdemont ha remarcat que «l'exercici pacífic» del dret a l'autodeterminació a Catalunya «va topar amb la resposta violenta del govern espanyol». El líder de JxCat ha dit que l'1-O els catalans van donar «la millor imatge de la democràcia europea» però «la reacció del govern espanyol va ser d'una repressió injustificable».

Per l'expresident , «la manera més intel·ligent d'evitar un conflicte és prevenir-lo» i aposta per «el diàleg i la negociació». També ha destacat que els líders independentistes haurien de sortir de la presó perquè no han comès cap delicte ni acció violenta, i fins i tot ho han constatat els tribunals europeus.

«La justícia europea ha dit clarament que no sóc un rebel, la justícia alemanya ho ha dit. Llavors, perquè hi ha nou persones a la presó per un crim que Alemanya no veu?», ha preguntat Puigdemont.

El líder de JxCat ha remarcat que està en marxa una «revolució ciutadana», en una «quarta revolució industrial», en què la gent «demana participar». «Això és el futur», ha destacat, apostant per «l'empodarament» del poble.

Finalment, Puigdemont ha defensat la Unió Europea com un espai «democràtic» però ha dit que «es pot millorar». «Per donar lliçons al món abans les hem d'aplicar nosaltres mateixos», ha advertit.