L'exprimer ministre francès i candidat a l'alcaldia de Barcelona Manuel Valls ha assegurat aquest dilluns que el govern de Colau "representa els narcopisos i el top manta" i l'ha acusat d'haver "degradat" la ciutat. Durant la presentació del seu llibre 'Barcelona, torno a casa', ha remarcat que vol "liderar" la ciutat per "acabar amb aquests problemes". "Aquesta imatge de la ciutat és insuportable", ha dit. En aquest sentit, Valls ha assenyalat que l'operació policial a Ciutat Vella contra els narcopisos mostra el "nivell de deteriorament" que pateix la ciutat i ha apostat per donar "més recursos" i "suport polític" a la Guàrdia Urbana per acabar amb la "inseguretat". A més, l'exprimer ministre francès ha demanat als "partits constitucionalistes" que "parlin" i "pactin" per "no deixar espai a populistes i nacionalistes".

Valls ha subratllat que Barcelona pateix un "greu deteriorament" i que aquesta situació el "reafirma en l'objectiu de liderar la ciutat". L'exprimer ministre francès ha acusat el govern municipal d'haver "degradat" la ciutat, però també a atribuït aquesta situació al "procés". "Si la ciutat segueix lligada al procés podria caure en un pou del que no sortiria en generacions", ha avisat.

L'aspirant a l'alcaldia de Barcelona ha defensat que la candidatura a governar la capital catalana no és una "ruptura" en la seva carrera política i ha assegurat que no ha estat una decisió que hagi pres en "unes poques setmanes". L'exprimer ministre francès ha dit que està "motivat" i "il·lusionat" per concórrer a les eleccions, que donar aquest pas "no ha estat fàcil" i ha estat el resultat d'una "negociació" amb ell mateix.

Una candidatura plural

L'aspirant a l'alcaldia de la ciutat ha reiterat que la seva plataforma vol ser "integradora", "progressista", "sense sectarisme" i "respectuosa amb les lleis". Malgrat que encara no ha anunciat les persones que completaran la candidatura, ha dit que estarà formada per persones de Ciutadans, "catalanistes moderats", socialistes, persones de centre-esquerra, de centre-dreta, dels barris i independents. "Vull un equip potent per gestionar la ciutat", ha subratllat.

Ha reiterat que es quedarà a Barcelona "passi el que passi" a les eleccions, ja sigui "com a alcalde o com a regidor". "Em quedaré perquè soc barceloní, català, espanyol, francès i europeu", ha dit. En aquesta línia, ha indicat que el que es "juga" Barcelona en les pròximes eleccions municipals és si vol ser "a Europa" o la "hipotètica capital d'una República catalana".

"Ser republicà és oposar-se a la tirania"

Pel que fa a la polèmica amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, després que el ple de Barcelona reprovés Felip VI, Valls ha dit que ser republicà en l'actualitat no és "oposar-se a la monarquia", sinó "a la tirania". Ha assenyalat que ser republicà és defensar "uns valors" i que aquests estan inclosos a la Constitució espanyola. "El republicanisme és defensar la democràcia, les lleis i les regles del joc", ha remarcat.