El Consell per la República ha començat a caminar aquest dimarts al vespre. I ho ha fet amb un acte solemne al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat on l'encarregat de donar el tret de sortida a aquest organisme privat ha estat l'expresident Carles Puigdemont a través d'una videoconferència. Serà un ens per "avançar per la via dels fets" cap a la independència i "fer república" de forma "desacomplexada", ha dit, i sense témer per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, per la seva estructura de caire privat i estar sota jurisdicció belga.

Amb la presència de Quim Torra a la sala i acompanyat des de Brussel·les per Toni Comín -que presidirà el Consell per la República-, Puigdemont ha remarcat que a l'organisme li correspon treballar "de forma coordinada" amb els actors sobiranistes i amb el Govern de la Generalitat de forma "lliure i desacomplexada" perquè no tindrà les "amenaces" de l'Estat. "A nosaltres no ens poden aplicar el 155", ha remarcat des de Bèlgica, país on aquest dimarts fa exactament 365 que hi va arribar marxat de Catalunya per la persecució de la justícia espanyola.

Ovacionat, l'expresident també ha enviat un missatge al sobiranisme i ha advertit que només s'aconseguirà "vèncer l'Estat autoritari" si hi ha "confiança" entre els independentistes i es reparteixen la feina. La república, ha dit, "o la fem entre tots, o no la farem".

Un consell format per tots els exconsellers que són a l'estranger

Hores abans de la conferència, la portaveu de l'Executiu, Elsa Artadi, a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, havia avançat més informació sobre el Consell de la República. Artadi ha precisat que serà una entitat de dret privat sense "cap tipus de finançament públic". Estarà integrarà, a part de l'expresident Carles Puigdemont, per tots els exconsellers del Govern a l'estranger: Lluís Puig, Meritxell Serret, Toni Comín (Bèlgica) i Clara Ponsatí (Regne Unit).

La també consellera de Presidència ha explicat que el Consell no influirà en la tasca del dia a dia de la Generalitat, però sí que tindrà "un rol important en el que és l'articulació del moviment independentista" i tindrà interaccions a quatre nivells: amb el Govern; amb les entitats civils; amb els dirigents sobiranistes a l'estranger, i amb els líders independentistes a la presó.

La primera acció, crear un registre de ciutadans

Durant l'acte d'arrencada del Consell per la República s'ha anunciat l'obertura d'un registre de ciutadans a través del web http://consell.republicat.cat. Es tracta d'una base de dades a través de la qual els inscrits participaran i decidiran sobre els òrgans que es crearan en el marc d'aquest nou organisme: una "assemblea de representants" i el "consell definitiu".

Així, hi haurà una votació per escollir els 100 membres de l'Assemblea de Representants del Consell per la República, que, a la vegada, acabaran escollint els consellers que presidiran l'ens (inicialment els exconsellers).

L'assemblea la formaran 25 membres seran persones de la societat civil, 25 més seran electes locals, uns altres 25 seran electes legislatius (del Parlament, el Congrés i el Senat, i el Parlament Europeu) i els altres 25 seran residents a l'exterior del Principat Aquesta Assembla de Representants escollirà el Consell per la República definitiu, després d'unes eleccions. Podran votar els majors de 16 anys inscrits al registre.

La CUP se'n desmarca

La CUP s'ha desmarcat d'aquesta iniciativa per considerar que és merament simbòlica i que a la pràctica no treballarà a favor d'una república catalana, i Artadi ha demanat als anticapitalistes que esperin a veure "com camina" el projecte abans de mostrar-se escèptics.

A més, l'ANC ha reclamat al Govern que la tasca del Consell sigui efectiva, i Artadi també ha demanat paciència per veure com funciona: "Abans de la presentació és difícil preveure com serà. Tothom té la voluntat o el desig que sigui efectiu".

Cs titlla el Consell de «xiringuito»

Ciutadans no està d'acord amb la creació del Consell per la República. El portaveu parlamentari del partit, Carlos Carrizosa, ha acusat l'ens de voler "suplantar" les institucions democràtiques de Catalunya i l'ha qualificat de "xiringuito" on, segons ha afirmat, els independentistes "col·locaran els seus amics". En una roda de premsa al Parlament, Carrizosa també ha criticat durament l'executiu català per "llençar focs artificials i fer veure que es creen estructures d'estat".