El portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha acusat el Consell per la República de voler "suplantar" les institucions democràtiques de Catalunya i l'ha qualificat de "xiringuito" on, segons ha afirmat, els independentistes "col·locaran els seus amics". En una roda de premsa al Parlament, Carrizosa també ha alertat que el Govern va pagar 60.000 euros al lobby nord-americà SGR perquè suposadament pressionés a estaments governamentals dels Estats Units per "intentar que es reconegués la independència de Catalunya". El portaveu de Cs ha qualificat la situació de "greu i escandalosa" i ha expressat sarcàsticament que "li semblarà interessant al jutge Llarena".

El diputat de Ciutadans ha criticat durament l'executiu català per "llençar focs artificials i fer veure que es creen estructures d'estat", en referència a la presentació de la Crida per la República que tindrà lloc aquesta tarda al Palau de la Generalitat. En aquest sentit, ha advertit que el grup taronja estarà "molt atent" a l'ús de símbols de la Generalitat en aquests espais, i especialment al fet que "no s'assumeixin competències pròpies d'òrgans oficials".

D'altra banda, Carrizosa també ha acusat el Govern d'haver pressionat, per mitjà del lobby nord-americà SGR, "a diversos senadors, al Departament d'Estat i a mitjans de comunicació" dels Estats Units per "possiblement" intentar que es reconegués la independència de Catalunya. El portaveu ha assegurat que aquestes converses, que constarien de correus electrònics, trucades i reunions, haurien tingut lloc entre l'1 i el 27 d'octubre de l'any passat, segons informes oficials que els ha fet arribar el conseller d'Afers Exteriors i Transparència, Ernest Maragall.

En aquest sentit, ha retret al conseller la "manca de transparència", ja que el 9 de juliol el seu grup parlamentari va reclamar per segona vegada aquesta informació en un escrit a la Mesa del Parlament després d'una resposta que consideraven que "vulnerava el dret d'accés a la informació" perquè no responia a la seva demanda. "Ciutadans seguirà investigant per esbrinar què ha estat fent la Generalitat en relació al cop a la democràcia de l'any passat", ha assegurat Carrizosa, que ha ironitzat que aquest tema podia "semblar interessant" al jutge Llarena.

A la mateixa roda de premsa, el portaveu ha lamentat que no s'hagi donat suport des de cap grup parlamentari a la seva petició d'un ple monogràfic per tractar "els problemes reals dels catalans", i que en canvi es vulgui debatre la temàtica en una mesa de diàleg , a proposta d'una moció del PSC-Units per Avançar. De la mateixa manera, ha qualificat aquest espai de "poc transparent" i ha afirmat que el seu grup "seguirà insistint" perquè la sessió se celebri en seu parlamentària.