Els pantans de Catalunya viuen aquest final d'octubre una situació dispar. Els embassaments de les conques internes que se situaen a la Catalunya Central es troben fregant el màxim de la seva capacitat, mentre que la resta estan mig plens, segons les dades facilitades per l'Agència Catalana de l'Aigua (dades del 31 d'octubre, a les 11.30 h). Així, el pantà de la Llosa del Cavall, a Navès, està al 99,88 %; el de Sant Ponç, a Clariana de Cardener, al 96,26 %; la Baells, a Cercs, al 93,29 %; el de Susqueda, a Osor, al 95,26 %; i el de Sau, a Vilanova de Sau, al 83,51 %. Quant a l'embassament de Foix, es troba del tot ple, al 100,34 %. Per contra, els pantans de Darnius, Siurana i Riudecanyes es troben al 52,41 %, 27,59 % i 44,79 %, respectivament.

Sens dubte, la neu i les pluges dels darrers dies tenen a veure en aquesta situació a Catalunya, que ha dut als pantans interiors al límit. Davant d'aquesta situació, l'Agència Catalana de l'Aigua ha informat que s'ha augmentat el cabal de sortida de l'embassament de la Baells i cal estar alerta, ja que l'aigua del Llobregat podrà arribar a nivells no habituals i inundar parcel·les rústiques a tots els municipis de la llera del riu.

Els cabals alliberats es mantindran les properes hores i podrien augmentar en funció de l'evolució de l'episodi de precipitacions present aquest dimecres. Protecció Civil demana extremar les precaucions a punts baixos, accessos i activitats properes a la llera del riu Llobregat. El CECAT ha enviat aquest avís a tots els municipis de la llera del Llobregat des de Cercs fins al Prat del Llobregat.

L'estat dels pantans fa un any

La situació en què es trobaven els embassaments de les conques internes l'any passat és molt diferent a la d'enguany. Gairebé tots tenen el doble d'aigua i destaca, especialment, el canvi de la Baells: l'octubre del 2017 estava al 57,22 %. Sau estava al 47,89 %, la Llosa al 50,31 %; i Susqueda al 55,84 %. En canvi, Sant Ponç estava al 90,16 %, molt similar al registre d'enguany. Riudecanyes ha passat del 19,55 al 44,79 % i Siurana, del 12,77 al 27,59 %.